Pääuutiset | Uutiset

Pirkanmaan sairaanhoitopiirille vaikean koronataudin estävää lääkettä, lääkehoito kohdennetaan tietyille riskiryhmille

Kuva: Kuvituskuva / Unsplash

Koronatilanne on koko Pirkanmaalla edelleen aktiivinen, ja tällä hetkellä Taysissa on osastohoidossa koronan vuoksi parikymmentä potilasta, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa.

Sairaanhoitopiiri muistuttaa, että edelleen paras tapa suojautua vakavalta koronataudilta on ottaa suosituksen mukaiset rokotukset. Rokotusten lisäksi vaikeaa koronatautia voidaan nyt estää myös uudella suun kautta otettavalla lääkkeellä, joka on tarkoitettu tietyille riskiryhmille.

Sairaanhoitopiirit ovat saaneet rajallisen määrän Paxlovid-nimistä yhdistelmälääkettä, jonka käytön kohdentamisesta sosiaali- ja terveysministeriö on antanut ohjeen. Lääkitys kohdennetaan koronavirusinfektioon sairastuneille aikuisille, joilla on vakavalle koronavirustaudille voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Lääkehoidon esteitä ovat alle 18 vuoden ikä, raskaus, vakava munuaisen tai maksan vajaatoiminta tai yhteensopimaton lääkehoito, jota ei voida keskeyttää.

Ennen hoitopäätöstä koronavirusinfektio on varmistettava laboratoriossa tehtävällä testillä. Tämän vuoksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ohjeistaa riskiryhmään kuuluvia hakeutumaan testiin mahdollisimman pian oireiden alettua Omanolon tai oman asuin- tai oleskelukunnan terveyspalveluiden kautta.

Lääkärin on aina arvioitava lääkehoidon potilaskohtainen soveltuvuus. Mikäli kriteerit täyttyvät, lääkehoito kestää viisi päivää. Viruslääkitys on kuitenkin aloitettava viiden vuorokauden kuluessa oireiden alkamisesta.

MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,50 €.Tilaa tästä

Kommentoi

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.