Pitääkö Vällintielle kääntyvää väistää?

2
Kaupungin liikenneinsinööri Jutta-Leea Ylösen mukaan liittymään on tarkoitus lisätä lisäkilvet etuajo-oikeutetusta suunnasta, jotta väistämisvelvollisesta suunnasta tulija ymmärtää joutuvansa väistämään kaikkia muita.

Useat autoilijat ovat viime viikkoina pähkäilleet, kuka väistää ja ketä Vällintien ja Mäkirinteentien uudistetussa risteyksessä. Ennen uudistuksia kärkikolmio velvoitti Vällintieltä tulevat väistämään kummastikin suunnasta Mäkirinteentietä ajavia, nyt väistämisvelvollisuus on Mäkirinteentietä teollisuusalueen suunnasta lähestyvillä.

Nyt moni epäröi, pitääkö Lahdentien alikulusta Prisman suuntaan ajavan väistää myös Prisman suunnasta vastaantulevia ajoneuvoja, jotka ovat kääntymässä Vällintielle.

Miten risteyksessä kuuluu ajaa, Kangasalan kaupungin liikenneinsinööri Jutta-Leea Ylönen?
 

– Tieliikenneasetuksen mukaisesti väistämisvelvollisuus risteyksessä-liikennemerkillä osoitetaan, että risteykseen tulevan ajoneuvon on väistettävä ajoneuvoja, jotka saapuvat risteykseen risteävältä tieltä tai etuajo-oikeutetulta suunnalta. Mainitussa risteyksessä etuajo-oikeutettu suunta on nyt Mäkirinteentie ja Vällintie Prisman suunnasta lähestyttäessä.

Osa kuljettajista ihmettelee, miksi Mäkirinteentien kärkikolmion seurana ei ole lisäkilpeä kertomassa Vällintielle kääntyvien etuajo-oikeudesta. Ihmettelijöiden mielestä lisäkilpi selventäisi tilannetta. Miksi sitä ei ole?
 

–  Mäkirinteentien ja Vällintien risteyksessä pyörätie risteää Mäkirinteentien kanssa, minkä takia lisäkilpiä ei liittymäjärjestelyjen muutoksen jälkeen heti liittymään laitettu. Etuajo- ja väistämisvelvollisuudet aiheuttavat liittymässä tällä hetkellä epäselvyyttä, ja sen takia kaupunki on selvittänyt, miten tilannetta voidaan parantaa. Liittymään on tarkoitus lisätä lisäkilvet etuajo-oikeutetusta suunnasta, jotta väistämisvelvollisesta suunnasta tulija ymmärtää joutuvansa väistämään kaikkia muita.

Miksi risteysjärjestelyitä muutettiin?
 

– Muutoksella haluttiin parantaa linja-autoliikenteen sujuvuutta. Väistämisvelvollisuuden lisäksi muuttuivat myös yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän sekä suojatien paikat, minkä ansiosta linja-autot mahtuvat nyt kääntymään risteyksessä niin, ettei niiden keula käy vastaantulevan liikenteen kaistalla. Muutosten yhteydessä pääsuunnan vaihtumista olisi voinut tukea paremmin muun muassa tiemerkinnöillä, mutta niiden täydentäminen voidaan tehdä vasta keväällä.

2 kommenttia

  1. Eikös tua ny oo ihan selvää,kolmion takaa tuleva väistää vastaantulevaa liikennettä.
    Onko ajokorttiuudistus poikinu uusavuttomuutta liikenteeseen?

  2. Väistämisvelvollisuus risteyksessä (kärkikolmio) vaatisi ehdottomasti liikennemerkkiin lisäkilven ”etuajo-oikeutetun liikenteen suunnasta.

    Nyt kun ajat ”suoraan” kohti Prismaa ja tulet kärkikolmion takaa pitää myös muistaa vilkuttaa vasemmalle…

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.