Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Pitkä, pitkä koululaisten kesäloma

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 2.6.2015 kello 8.08

Suomalaiset lapset ovat kirmanneet kesälaitumille. Sitä iloa riittää lähes kahdeksi ja puoleksi kuukaudeksi.
Ajattelemme usein, että suomalaisilla lapsilla on erityisen pitkä kesäloma. Näin ei todellisuudessa ole, sillä esimerkiksi Virossa, Latviassa ja Liettuassa loma kestää kolme kuukautta. Myös Portugalissa ja Italiassa loma-aika on Suomea pitempi.
Oli loma muissa maissa miten tahansa, aiheuttaa kymmenen viikon lomajakso päänvaivaa erityisesti pienten koululaisten vanhemmille.
Isommat jo nauttivat vapaapäivistään omaan tahtiinsa, mutta pienille on keksittävä turvallista puuhaa sille ajalle, kun vanhemmat käyvät vielä töissä.

Mummut ja vaarit on perheissä korvaamaton apu näinä koulutaipaleen ensimmäisinä vuosina. Kaikilla ei kuitenkaan ole isovanhempia käytettävissään, ja silloin vanhemmat joutuvat keksimään vaihtoehtoisia ratkaisuja.
Nuoren – esimerkiksi yläkoulunsa päättäneen – palkkaaminen on varteen otettava vaihtoehto tässä kohtaa. Nyt kun yhteiskunnassa puhutaan yhä enemmän normien purusta, soisi juuri tällaisten työsuhteiden olevan mahdollisimman mutkattomia myös palkanmaksajan kannalta.
Asiallinen palkka on tietysti maksettava, mutta muilta osin alaikäisen nuorten työllistäminen saisi olla työllistäjille mieluiten kulutonta.
Pääasia lienee, että nuoret saisivat vastuullisista töistä kokemusta ja pikkulapsiperheiden vanhemmat helpotusta arkeensa.

Kesäloma alkoi koululaisten osalta varsinkin Sahalahden Lahdenkulmalla epävarmoissa tunnelmissa.
Lahdenkulman väki ei Suvivirttä laulaessaan tiennyt, tulevatko he syksyllä enää takaisin omaan, tuttuun kouluunsa.
Kangasalan kunnanvaltuusto päättää koulun kohtalosta ensi maanantain kokouksessaan.
On todella harmillinen asia, että koulupäätöstä ei tehty lukuvuoden aikana.
Lahdenkulmalaiset olisivat ansainneet tiedon asiasta ennen kouluvuoden päätösjuhlaa. Koululla on sentään kylällä takanaan 115 vuoden historia.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös