Koti Uutiset Pitkät naiset poseeraavat kiusaamista vastaan

  Pitkät naiset poseeraavat kiusaamista vastaan

  0
  Liuksialan koulua aikoinaan käynyt Mervi Hypén on yksi pitkät pimut -kalenterin suunnittelijoista ja malleista. Kalenterin tuotot ohjataan koulukiusaamisen vastaiseen työhön.

  Vuosi sitten Mervi Hypén liittyi pitkien naisten Facebook-ryhmään. Keväällä eräs ryhmän jäsenistä kertoi, kuinka häntä oli kiusattu koulussa pituutensa vuoksi.
  – Tarinat olivat todella rankkoja. Kiusaaminen oli romuttanut naisen itsetunnon täysin, Hypén kertoo.
  Aiheen tultua esiin moni ryhmäläinen kertoi vastaavista kokemuksista. Kiusaamiskeskustelun kommenttiketjussa syntyi idea pitkien naisten kalenterista, jonka tuotto ohjattaisiin koulukiusaamisen vastaiseen työhön.
  – Innostuin ideasta ja huutelin halukkaita kasaan. Perustin Facebookiin kalenterin suunnitteluryhmän ja aloimme ideoida porukalla, Hypén sanoo.
  Jotta kalenteri pääsisi toteutusasteelle, Hypén ja neljä muuta suunnitteluryhmään kuuluvaa naista perustavat yhdistyksen varainkeruuta varten. Tällä hetkellä naiset etsivät sopivia kuvauspaikkoja ja halukkaita sponsoreita.
  – Tarkoitus on saada kulut nolliin, jotta kaikki kalenterin tuotot voidaan lahjoittaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamisen vastaiseen kampanjaan.

  Kalenterin mallit ovat melkein kaikki yli 180-senttisiä. Pisin malli on 190-senttinen. Lisäksi mukana on muutama alle 160-senttinen nainen tuomassa kontrastia.
  Kuvaukset hoitaa kangasalalainen valokuvaaja Tuukka Erkkilä. Yhtenä mallina nähdään kahvila Novellian yrittäjä ja malli Tiia Ennala.
  Pian koittavia kuvauksia varten kaivataan vielä apukäsiä mallien ehostamiseen.
  – Kuvaamme Kangasalla ja Tampereella 4. ja 5. heinäkuuta. Yksi ystäväni on lupautunut tekemään kampauksia, mutta päivät ovat pitkiä, joten lisäkädet olisivat tervetulleita. Ei tarvitse olla ammattilainen, kunhan tykkää tehdä kampauksia ja meikkejä.
  Kalenterin suunnitteluryhmän jäsenet ovat ympäri Suomea, suurin osa kuitenkin Etelä-Suomesta. Järjestelyt on hoidettu sosiaalisen median kautta, mutta tavattukin on.
  – Pidimme suunnittelupalaverin Hämeenlinnassa. Tuukka otti meistä lopuksi ryhmäkuvan. Meitä hieman huvitti, kun tajusimme ettei kenenkään tarvinnut mennä takariviin.
  Ryhmäkuva on vain yksi esimerkki pitkien naisten arkisista ongelmista. Kalenteri pyrkiikin esittelemään tällaisia tilanteita huumorin keinoin.
  – Olen esimerkiksi etsinyt ravintolaa tai kahvilaa, jossa olisi kuvauksia varten sopiva kokovartalopeili. Niistä kun näkee itsensä yleensä vain kaulasta alaspäin.

  Hypéniä ei lapsena kiusattu, mutta pituus vaikutti elämään monin eri tavoin.
  – Olin kuudennella jo 180-senttinen ja koko koulun pisin opettajia ja rehtoria myöten. Kävelin yleensä hieman lysyssä, etten kiinnittäisi huomiota. Näytin ikäistäni vanhemmalta, ja sain miehiltä kommentteja, joita en vielä lapsena ymmärtänyt.
  Yläkoulussa Hypénkin sai kokea huutelua ja nimittelyä. Vaikka nimittely kirpaisi, ei hän jäänyt asiaa murehtimaan.
  – Kyse on kuitenkin ominaisuudesta, jolle en voi mitään. Tokihan minua ärsytti olla pitkä, mutta iän myötä olen hyväksynyt asian. Olen jopa saanut muutaman sentin lisää pituutta, koska rohkenen kulkea pää pystyssä.
  Pitkä nainen kerää edelleen katseita, mutta kommentit ovat enimmäkseen rohkaisevia.
  – Vanhemmat naiset saattavat sanoa, että oletpa sinä komea nainen. Kaupan kassajonossa takanani ollut mies kysyi pituuttani ja totesi, että olen näyttävä nainen.
  Kalenterin myötä pitkät naiset ovat saaneet runsaasti positiivista palautetta. Projekti on tuonut myös ripauksen lisää itseluottamusta.
  – Jo pelkkä ajatus kuvauksista on innostanut kaivamaan korkokengät esiin, Hypén naurahtaa.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän