Pohjavesi laskee ja kaivon pohja häämöttää, mutta saako kaivonomistaja mistään apua?

1
Kaivon kunnostus on olennaista veden laadun ja riittävyyden varmistamiseksi.

Pohjaveden korkeus jatkaa laskuaan. Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan vedenpinta on 10-45 senttimetriä ajankohdan keskiarvoja alempana maan etelä- ja keskiosissa.

– Paikoitellen ollaan lähellä ajankohdan alimpia havaittuja pohjavedenkorkeuksia, hydrogeologi Mirjam Orvomaa toteaa.

Syken tietojen mukaan vielä ei olla kuitenkaan ennätysalhaalla, koska alimmat luvut ovat loppusyksyltä 2003.

Luontaisessa vuodenaikaiskierrossa pohjaveden pinnat jatkavatkin laskuaan syys–lokakuun vaihteeseen. Hellekesä on aiheuttanut vajausta maakosteuteen ja elokuun sadanta ratkaisee, kuinka alas pinnat vielä laskevat.

– On aiheellista miettiä varavedenoton tarvetta, jos vesi loppui kuivina vuosina 2002–2003, eikä rengaskaivoa ole syvennetty tai kunnostettu säännöllisesti, Orvomaa toteaa.

Syken arvioiden mukaan noin 70 prosenttia yksityiskaivoista on rengaskaivoja. Porakaivoissa kuivuus ei yleensä ole ongelma.

Kaivonkäyttäjä joutuukin tasapainoilemaan veden laadun ja riittävyyden kanssa. Käyttöä pitää olla riittävästi, että vesi vaihtuu ja laatu säilyy.

– Kasteluun tai muuhun viihdekäyttöön ei kannata vettä tuhlata, jos on pelko kaivon ehtymisestä.

Runsaat sateet voivat vielä tasapainottaa tilannetta ennen talvea, jolloin pohjavettä ei muodostu. Hydrogeologin mukaan keväällä voi olla kriittiset hetket, jos vesivarasto ei täydenny ennen talvea.

Pohjavesiasiantuntijan mukaan veden pinta nousee viiveellä sateen jälkeen, koska veden valuminen puhdistavien maakerrosten läpi kestää aikansa.

Veden laatua on syytä tarkkailla, jos sateiden jälkeen kaivon vedenpinta yhtäkkiä nousee. Silloin kaivossa on mahdollisesti jotain vikaa ja sinne on päässyt pintavettä.

Tampereen kaupungin ympäristöterveyden terveystarkastaja Tiina Ripatin mukaan suurin osa ihmisistä osaa toimittaa vesinäytteensä suoraan Kokemäen vesiensuojeluyhdistyksen KVVY:n tutkittavaksi, joten kaupungille kyselyitä ei juurikaan tule.

Näytepulloja saa terveystarkastajien Kangasalan toimipisteestä maksutta.

– Kaivo on omistajansa vastuulla niin riittävyyden kuin laaduntarkkailunkin kannalta, Ripatti toteaa.

Jos vesi loppuu, juomavettä saa hakea kanisterilla paloasemien vesiposteista.

Kuhmalahden vpk:n hallituksen puheenjohtajan Oiva Vierikan mukaan pelastuslaitos ei toimita vettä muuten kuin hätäkeskuksen hälyttämänä esimerkiksi nääntymäisillään olevalle karjalle.

– Veden kuljetus heikentäisi hälytyslähtövalmiutta, ja juomaveden kuljettaminen on luvanvaraista, Vierikka kertoo pelastuslaitoksen käytännöistä.

Kangasalan Vedelle kuivuus on näkynyt kyselyinä.

– Muutamat soittajat ovat tiedustelleet mahdollisesta liitymisestä vesijohtoverkostoon heinä–elokuussa, kun oma kaivo on ollut kuivumaan päin, verkostoinsinööri Sami Virkajärvi kertoo.

 

Naapuriapu tulee kuivuudessa tarpeeseen

Karoliina ja Tero Lähteenmäki viettävät kolmatta kesäänsä Vehkajärven Kolulassa. Kesäpaikassa on 3,5 metriä syvä rengaskaivo, jonka isäntä on kunnostanut vastikään.

Vaikka kaivo on rinnetontin matalimmassa notkossa, aloitti pariskunta veden säännöstelyn heinäkuun helteillä.

– Juomavesi on riittänyt, mutta vähimmillään kaivossa on ollut vettä arviolta 200 litraa, Tero Lähteenmäki kertoo.

Kukkien ja nurmikon kasteluun vettä ei ole enää käytetty.

– Heti jos kastelee kukkia kaivovedellä, niin pumppu korahtaa tyhjää, isäntä naurahtaa.

Kasteluvedet on saatu ystävällisen naapurin syvästä kaivosta. Ämpärillä kannetulla vedellä on pyritty pitämään pieni siirtonurmikkokaistale hengissä sateettomanakin aikana.

Rankkasateen jälkeen vesi samentui hetkeksi. Syy ei Lähteenmäelle selvinnyt, sillä kansi on ehjä ja riittävän korkealla, eikä betonirenkaiden saumoissakaan tiettävästi ole vikaa, mutta ilmeisesti pintavedet pääsivät jotenkin sekaan.

– Runsaat syyssateet ovat toiveena. Puut varmasti imevät vielä pitkään kaiken sadeveden, Lähteenmäki toteaa.

1 kommentti

  1. Niin se taitaa mennä, että isännän mielestä kaivovesi ei kukille riitä, heh. Riittäisiköhän 6-7 metriä syvä rengaskaivo kattamaan vesitarpeet kuivimpinakin vuosina? Kun katselen hintoja https://kodinplaza.fi/ kautta niin kunnostuksen/syvennyksen hinnat ovat varsin inhimillisiä, ei kuitenkaan haluaisi maksaa turhaan jos syvennyksestä ei olisikaan hyötyä. Onko muilla kokemuksia?

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.