Uutiset

Viimeinen kesä Pohtiolammella: Taigabirdin ja Sääksisäätiön toiminta loppuvat alueella

Jouko Alhaisen yrityksen sekä Sääksisäätiön toiminta loppuvat kuluvan kesän jälkeen Pohtiolammella. Molemmat toimijat ovat yhdessä vuokranneet aluetta käyttöönsä. Arkistokuvassa Sääksisäätiön toimitusjohtaja Markku Hyvärinen, ympäristöneuvos Juhani Koivu, Pohtiolammen isäntä Jouko Alhainen ja Sääksisäätiön hallituksen puheenjohtaja Ilmari Häkkinen. Kuva: Jouni Valkeeniemi / KS arkisto

Toiminta Pohtiolammella päättyy tämän kesän jälkeen. Jouko Alhaisen yritys Taigabird Oy on tarjonnut paikalla kahvila-, ravintola- ja kalastustoimintaa vuodesta 1999 lähtien, mutta toiminnan jatkolle ei ole enää edellytyksiä. Lopettamispäätöksestä kerrotaan yrityksen tiedotteessa.

Taigabird on toiminut kaikki kuluneet vuodet Sääksisäätiön yhteistyökumppanina, ja toimijat ovat yhdessä vuokranneet Pohtiolammen toimintaympäristöä. Myös Sääksisäätiö lopettaa toimintansa alueella kuluvan kesän jälkeen.

– Emme ole saaneet maanomistajan kanssa enää muutamaan vuoteen sellaista vuokrasopimusta aikaan, joka olisi mahdollistanut tuotannollisen toiminnan ja palveluiden ylläpitämisen. Viimeiset vuodet olemme olleet vuokralla suullisilla sopimuksilla yhden vuoden kerrallaan, eikä näin ollen mahdollisuutta toiminnan kehittämiseen ja investointeihin ole enää ollut, Alhainen toteaa tiedotteessa.

Alueen nykyinen infrastruktuuri ja rakennuskanta on rakennettu Taigabirdin ja Sääksisäätiön toimesta.

– Kun aloitin toiminnan Pohtiolammella, oli paikalla vain kolme koppia ja neljä katosta. Nämä hävitettiin ja paikalle rakennettiin uudet, nykyisin käytössä olevat rakennukset. Olemme rakentaneet alueelle myös useita lintujen tarkkailutorneja.

Aiheesta lisää: Yli 30 vuotta petolintujen suojelua ja tutkimusta tehnyt Sääksisäätiö muutti Kangasalan Pohtiolammelle 1995, jolloin alkoi myös valokuvausmahdollisuuksien tarjonta: ”Elokuussa kuvauskojujen varauskalenteri on yleensä ihan punaisella”

Alhaisen mukaan myös ilmastonmuutos on osaltaan kaventanut toimintamahdollisuuksia, sillä vesien lämpimyyden vuoksi kalastustoiminnan ylläpitäminen on vaikeutunut.

– Vaikka kirjolohi kestääkin kesäajan lämpimiä vesiä muita lohikaloja paremmin, ei senkään kuumuuden kestävyys ole kovin hyvä pitkään jatkuvien helteiden aikana, Alhainen taustoittaa tiedotteessa.

Alhainen summaa menneiden 26 vuoden Pohtiolammella olleen mukavaa aikaa.

– Olen kuullut valtavasti hienoja muistoja ja tarinoita vierailuista. Joka kesä täällä käy sellaisia vanhempia lapsineen, jotka ovat itse aikoinaan leikki-ikäisinä vierailleet omien vanhempiensa kanssa Pohtiksella. Monien perheiden perinne on myös tulla juhannusaattona katsomaan Pohtiolammen juhannuskokkoa. Jos säät sen sallivat, kokko syttyy palamaan tänä viimeisenäkin kesänä, hän lupaa tiedotteessa.

MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,50 €.Tilaa tästä

Kommentoi

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.