Pohtiolammesta tulee Manttaalitalon uusi koti

0
Perinteikäs Manttaalitalo on tarjonnut kodikkaat tilat Pikkuteatterille ja Tampereen Balettiopistolle. Tänä vuonna talo siirretään Pohtiolammelle.

Kangasalan Manttaalitalo siirretään tämän vuoden aikana Pohtio­lammelle.

Wääksyn kartano teki syksyllä kunnalle tarjouksen talon sijoittamisesta tähän paikkaan, joka sijaitsee kartanon alueella. Lopullinen tarjous on tulossa kunnan hyväksyttäväksi lähiaikoina.

Wääksyn kartano vastaa Manttaalitalon purkamisesta, siirrosta ja uudelleen kokoamisesta. Myös Pohtiolampi on mukana hankkeen toteutuksessa.

Kunta tukee rahallisesti talon purkua ja siirtoa. Kunta myös luopuu talon omistajuudesta.

Hankkeen aikataulu täsmentyy lopullisen tarjouksen myötä.
– Kunnan puolesta nykyiset toimijat voivat jatkaa talossa kevätlukukauden loppuun. Siirron takarajana on tämän vuoden loppu‚ kertoo tekninen johtaja Mikko Ilkka.

– Kunta on luvannut tämän rakennusliikkeelle, joka suunnittelee alueelle uudisrakentamista.

Wääksyn kartanon omistaja Sonja Leskinen arvioi, että talon purkaminen alkanee alkukesällä. Edessä on mittava urakka, joka on sujuvinta tehdä kesäaikaan.

Manttaalitalo vahvistaa Pohtiolammen matkailullista vetovoimaa. Leskinen pitää tärkeänä, että hankkeeseen liittyy myös historiallisia kytköksiä.

– Kenraalimajuri Pajari harjoitti joukkojaan näillä tienoin, ja alueella toimii nykyisin ratsastuskeskus. Vanha talli sopii hyvin tähän taustaan.

– Rakennamme osan talosta ratsuväkimuseoksi, ja vaalimme historiaa tätä kautta.

Pohtiolammen yrittäjä Jouko Alhainen odottaa, että Manttaalitalo tuo uutta toimintaa ja houkuttelee lisää kävijöitä.

Museon lisäksi taloon kaavaillaan tiloja, joita on mahdollista käyttää yhteistyökumppaneiden kanssa monipuolisesti eri tarkoituksiin.
– Ideoita voisi kehitellä rajattomasti. Voisimme sijoittaa talon vaikka siten, että autot liikennöivät vain talon toisella pitkällä sivustalla, ja toisella puolella on hevospolku. Kävely talon läpi puolelta toiselle olisi aikamatka entisen ja nykyisen välillä.

Pajarin Poikien Perinneyhdistyksen väki on innoissaan suunnitelmasta.

Puheenjohtaja Kalervo Sipin mukaan yhdistys haluaa sijoittaa tulevaan museoon hallussaan olevaa esineistöä. Tätä on nähtävillä jo

Tampereen Vapriikin Pajari-näyttelyssä 14.2. alkaen.

– Ilolla tervehdimme sitä, että tällainen pelastusoperaatio toteutuu. Tulemme olemaan siinä mieluusti apuna ja tukena.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.