Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Politiikan konkari puhuu mieluummin suoraan kuin somessa

Kangasalan valtuuston entinen puheenjohtaja Heikki Salmela (sd.) tunnetaan miehenä, joka saa asiansa sanottua. Kun joku asia kismittää, hän ottaa sen  puheeksi suoraan asianosaisen kanssa.

Uutiset - 22.3.2017 kello 15.22
Politiikan konkari puhuu mieluummin suoraan kuin somessa
Heikki Salmela on uimahalliyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja hallin vakioasikas usein viitenä päivänä viikossa. – Kunnosta huolehtiminen on tärkeää, Salmela toteaa.

Toimintatapa on harkittu aikana, jolloin moni muu valitsee sosiaalisen median huutotorvekseen. Siellä saa helposti peukutuksia, vaikka keskustelunavauksessa ei olisi yhden yhtä tosiasiaa oikein.

Tavassa keskustella on tapahtunut perustavanlaatuinen muutos Salmelan pitkän paikallispoliittisen uran aikana. Asioista voi ja saa olla eri mieltä, mutta henkilöön menevä arvostelu on politiikan konkarillekin liikaa.

– Sosiaalisessa mediassa lyödään härskisti asioilla, jotka eivät ole totta. Pahinta on, että vilpittömästi ja syvällisesti asiaansa perehtyneitä ihmisiä haukutaan alimpaan helvettiin. Näin kävi esimerkiksi tässä viimeisimmässä kyläkoulukiistassa, Salmela sanoo.

– Itse luen keskusteluja, mutta en lähde juupas–eipäs -väittelyyn.

Salmela on katsellut kangasalalaista kuntapolitiikkaa kolmen kunnanjohtajan valtakaudella. Hän tuli mukaan 70-luvun puolivälissä, jolloin kunnan ruorissa oli Jaakko Nurminen.

Salmela toimi kuusi vuotta valtuuston puheenjohtajana Jukka Mäkelän aikana. Lähtö puheenjohtajan tehtävästä tuli hieman yllättäen vuoden 2008 vaalien jälkeen.

Salmela työskenteli tuolloin sekä Kangasalan Kiinteistöpalvelun että kunnan vuokra-asuntoja hallinnoivan yhtiön toimitusjohtajana. Vuokra-asuntoyhtiön toimitusjohtajuus rinnastettiin vastuullisessa tehtävässä olevaan kunnan virkamieheen.

Salmela todettiin työnsä takia vaalikelvottomaksi, ja hän joutui luopumaan valtuuston puheenjohtajuudesta. Vaikka Salmelan vaalikelpoisuusasiasta kirjoiteltiin valtakunnan lehdissäkin, jupakka ei itsessään häntä enää harmita.

– Säännöksiä tiukennettiin matkan varrella, eikä minun tapaukseni ollut Suomessa suinkaan ainoa.

Salmela on ollut nyt muutaman vuoden eläkkeellä. Näin jälkikäteen hän arvioi, että tehtävien keveneminen vähitellen oli hyvä asia. Nykyisin Salmela toimii kunnallisjärjestön puheenjohtajana. Siitäkin tehtävästä hän on valmis luopumaan näiden vaalien jälkeen.

Kunnallispolitiikka on aikaa vievä harrastus. Entisaikaan edustustehtäviä oli Salmelan laskujen mukaan vähintään joka toiselle viikonlopulle. Yhä edelleen johtavilla luottamushenkilöillä riittää vientiä, mutta tehtäviä on jaettu nykyisin tasapuolisemmin.

Ajankäyttö on asia, jota ensimmäiselle kaudelle valittu valtuutettu ei osaa ennakoida. Varsinkin, jos kuuluu kunnanhallitukseen, kokouksia riittää. Lukemista saattaa olla parhaimmillaan satoja sivuja per kokous.

Salmela on siinä mielessä vanhan ajan jäärä, että hänen on vaikea ymmärtää takinkääntäjiä. Hän tarkoittaa valtuutettuja, jotka esimerkiksi kunnanhallituksessa ovat yhtä mieltä mutta valtuustossa sitten jo eri mieltä.

– Minulle on vierasta myös se, että uudet valtuutetut yrittävät kumota vanhan valtuuston päätöksiä. Kunnan kehittäminen on pitkäjänteistä toimintaa. Siihen pitää voida luottaa, että tehdyt päätökset pysyvät.

Entäpä se kuuluisa ryhmäkuri? Kangasalla puhutaan erityisesti demareiden tiukasta ryhmäkurista.

– Demarit keskustelevat ryhmässä paljon. Siellä saa olla eri mieltä, mutta se on kerrottava ryhmälle etukäteen, ei vasta valtuustosalissa.
Ylipäätään hänestä näyttää siltä, että eri ryhmät keskustelevat keskenään aiempaa vähemmän. Salmelan puheenjohtaja-aikoina oli yleistä kokoontua kokouksen jälkeen  puolueiden kesken yhteen ja jutella asioista epävirallisemmalla tasolla.

– Silloin asiat saattoivat riidellä, mutta ihmiset tulivat keskenään hyvin juttuun. Tällaista yhteistoimintaa soisi olevan nykyisin enemmän, koska se edistää asioiden sujumista.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

20.8.2018 kello 22.26
MetooIlmoita
https://www.adressit.com/kangasalan_uimahalli_oyn_toimitusjohtajan_irtisanominen_on_peruutettava
~
Takaisin ylös