Koti Kolumni Pöpökammoa

  Pöpökammoa

  0

  Tuntuu siltä, että aina ennen koululaisten lomia kouluissa alkaa pyöriä erilaisia epidemioita nuhasta vatsatauteihin. Lomia odotellessa jännitetään, otetaanko joulupukkia vastaan oksennusta suupielessä vai vain räkää rinnuksilla, lähdetäänkö mökkireissuun kuumeetta ja kesälaitumille ilman noroa. Tämä kevät ei ollut poikkeus. Erilaiset sairaudet tuntuivat riehuvan ympäri Kangasalaa ja koko Suomea, eivätkä kaikki lomalaisetkaan ole tauteja välttäneet.
  Toiset ihmiset sairastuvat helpoiten juuri lomilla, ehkä stressin helpottamisen takia, toisilla taas käy vain tolkuttoman huono tuuri. Toisaalta myös omilla toimillaan voi välttää sairastumisen. Käsipesu on yksi helppo keino tähän.
  Toisten mielestä käsiään usein pesevät ihmiset ovat turhan pöpökammoisia. Tutkimusten mukaan kun elämme toisinaan jopa liian puhtaassa ympäristössä, jossa elimistö ei saa tarpeeksi bakteereita pysyäkseen kunnossa.
  Vaikka mikrobialtistus onkin tarpeellista esimerkiksi vastasyntyneen immuunijärjestelmän kehitykselle, liika sterilointi on aivan eri asia kuin normaalit siisteystavat.
  Usein paikallisissakin kaupoissa ja kuppiloissa näkee miehiä poistuvan mukavuuslaitoksista ilman käsipesua, isommaltakin asialta. On siinä sitten lievän etovaa ajatella, että samoilla käsillä he työntävät ostoskärryjä, punnitsevat hedelmiä, selaavat ravintoloiden ruokalistoja ja näppäilevät pankkiautomaatin näppäimiä.
  Ei ihme, jos kolit, kampylot ja norot jatkavat voittokul­kuaan.

  Paljon näkee myös tilanteita, joissa ihmiset yskivät tai aivastelevat suoraan toisia ihmisiä päin tai sitten kämmeniinsä, joilla sitten tarttuvat ovenkahvoihin tai käpälöivät kaupan hedelmätarjontaa. Ei ole kiva olla tällaisten asiakkaiden edessä se hymyilevä kassahenkilö, jonka vuosiloma on juuri alkamassa.
  Ilmaan aivastavan ihmisen kohdatessa tekeekin mieli pidättää hengitystään ja kiertää koko aivastaja kaukaa. Mielessä pyörii ajatus, etteikö tuokaan nyt voinut työntää kättään siihen nenänsä eteen, ja noinkohan mahdan selvitä terveenä itsekään?
  On ehkä liikaa vaatia käsienpesun väliin jättäviä putsaamaan pöntöistä ja niiden reunuksilta niihin roiskuneita jälkiä, mutta kyllä muitakin ihmisiä voisi ottaa huomioon – edes hieman.
  Jos siis aivastat, aivasta hihaan. Jos aivastat kämmeniisi, pese kätesi, ennen kuin kosket mihinkään.
  Vessassa käynnin jälkeen vedä pöntön kansi kiinni ja pese kätesi huolellisesti. Jos töräytät pönttöön varpusparven, ota vessaharja käteen ja pese se. Pese jälleen kerran myös kätesi.
  Jos olet kipeä, älä mene ihmisten ilmoille sairastuttamaan muita. Älä myöskään laita lapsiasi kouluun puolikuntoisena tai vie hoitoon oksennustaudissa asenteella: kyllä ne muutkin sen kuitenkin jostakin saisivat.

  Kaikki haluaisivat viettää lomansa terveenä. Ei ole kovin hauskaa, jos vaikka vuoden odottelun jälkeen reissuaamuna huomaa kurkun olevan karhea tai vatsassa olevan muita kuin jännityksen tuomia väänteitä, ja vain siksi, ettei kanssaihminen vaivautunut vesihanan ääreen työpaikalla tai julkisessa vessassa.
  Eikä se sairastaminen koskaan kivaa ole.
  Onneksi on olemassa propolis, käsidesi ja nenänhuuhtelukannu. Ehkä näillä eväin selvitään taas tähänkin kesälomaan.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän