Portugalin harjoitusleiri jatkuu takapihalla Vatialassa – Korona muutti melojan, nyrkkeilijän ja uimarien kilpakauden pitkäksi peruskuntokaudeksi

0
Niko Keskistä sääolot eivät haittaa, kunhan pääsee melomaan. Kuva: Lotta Loikkanen

Taivaalta rähmii lumentapaista, kun Niko Keskinen, 17, liikuttaa narujen välissä olevaa kapulaa symmetrisin liikkein omakotitalon takapihalla Vatialassa. Jos asiat olisivat toisin loskaisen takapihan tilalla voisi olla aurinkoinen järvimaisema Montebelon kaupungissa Portugalissa. Ja melontaergometrin sijaan alla kajakki. Normaalisti tähän aikaan Keskinen olisi ulkomailla leireilemässä.

– Tulimme muutama viikko sitten takaisin Portugalista, leiri jäi lyhyeksi koronan takia. Tällä viikolla piti lähteä Puolaan.

Keskinen meloo nuorten maajoukkueessa. SM-mitaleja on erivärisiä, mutta kansainväliset arvokisat ovat ne jotka nuorukaista kiinnostavat. Kisojen kanssa on ollut hieman epäonnea. Viime vuonna MM-kisadebyytti jäi tekemättä, kun käsi murtui. Tänä vuonna tuli korona-virus ja ensi vuonna onkin jo siirtyminen aikuisten sarjoihin. Siellä vauhti kasvaa ja kisat kovenevat.

– Terveys on totta kai tärkein, mutta hiukan harmittaa silti. Tämä vuosi olisi ollut viimeinen U18-ikävuosi. Tavoite oli MM-kisat ja siellä finaalipaikka. Väliin jäävät myös EM-kisat ja PM-kisat. Kaudelta lähti tarkoitus.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Niko Keskinen harjoittelee seuraltaan lainatulla kuusimetrisellä melontaergometrillä. Laite on säilössä autotallissa, josta se on helppo kantaa terassille treenejä varten. Keskistä eivät sääolot haittaa, pääasia että voi harjoitella. Video: Lotta Loikkanen

Kilpailut siirtyivät, mutta harjoittelu jatkuu. Valmentajalta tulee valmis ohjelma, mutta itse on saatava harjoituksista tarvittavat tehot irti. Viikko-ohjelmaan kuuluu 10-12 treeniä.

– Onhan se erilaista, kun pitää itse ajaa itsensä äärirajoille. Mutta ei se ole ongelma.

Ainoastaan kuntosalitreenit on pitänyt vaihtaa kotona tehtäviksi oman painon harjoitteiksi, muuten treenit sujuvat hyvin kotioloissa tai ulkona. Harjoituksissa pääpaino onkin nyt melonnassa ja aerobisessa harjoittelussa, kuten juoksemisessa ja sauvarinteessä.

Lajiharjoituksia varten Keskinen sai melontaergometrin lainaan seuraltaan Kangasalan Melojilta. Yleensä laite on Vesaniemessä, jossa melojat harjoittelevat. Kotipihan lisäksi avovesillekin pääsee. Talvi on ollut sen verran leuto, että Kostianvirta Pälkäneellä on melottavissa.

– Pisimpiä peruskuntotreenejä ei Pälkäneellä vielä pysty tekemään, mutta puolitoista tuntia onnistuu hyvin. Käsille on vähän kylmää puuhaa, mutta muuten pärjää kun on hyvät varusteet.

Varjonyrkkeilyä ja siskon kanssa sparrailua

Tuulipuku kahisee rytmikkäästi, kun nyrkkeilijä Pihla Kaivo-oja, 17, harjoittelee varjonyrkkeilyä käsipainojen kanssa. Tampereen Voimailuseuraa edustava Kaivo-oja harjoittelee yleensä Nääshallilla, mutta treenit ovat tauolla korona-viruksen takia. Kotona Pikonkankaalla on pitänyt tyytyä niihin treenivälineisiin, mitä on käytössä. Nyrkkeilysäkki puuttuu, mutta onneksi on pikkusisko.

– Pikkusiskoni Siiri harrastaa myös nyrkkeilyä ja olemme voineet sparrailla yhdessä, se on ihan kivaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pihla Kaivo-oja harjoittelee nyrkkeilyasennossa liikkumista tennispallon avulla kotipihalla. Kuva: Lota Loikkanen

Kaivo-oja kilpailee kansainvälisellä tasolla. Edellisenä viikonloppuna piti olla Pohjoismaiden mestaruuskisat ja huhti-toukokuun vaihteessa EM-kisat. Ne vaihtuivat nyt omatoimiseen treenailuun. Itsekseen treenatessa on pitänyt käyttää mielikuvitusta.

– Seuralta on tullut vinkkejä harjoitteluun, videoita sekä ohjeistus juosta cooperin testi ja intervalli-juoksuja. Mutta aika pitkälti on pitänyt itse miettiä. Treeniä ei sovi lopettaa, vaikka kisat ovat nyt siirtyneet. Siellä ne ovat edessä kuitenkin.

Siskon kanssa sparrailun lisäksi Kaivo-oja on lenkkeillyt paljon. Lenkkikuntoa nyrkkeilijä tarvitsee jaksaakseen otella.

– Mitä parempi kunto, sitä rennommin jaksaa lyödä kaikki kolme erää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pihla Kaivo-oja harjoittelee tunnollisesti, mutta kaipaa treenikavereita. Video: Lotta Loikkanen

Nyrkkeily on yksilölaji, joten harjoittelu ei ole joukkueesta riippuvaista. Silti treenikavereita on ikävä.

– Kovasti haluaisin jo päästä omalle salille. On kivempi treenata porukassa, saa enemmän energiaa ja on hauskempaa.

Uimarit kuivalla maalla

Monet lajit ovat sovellettavissa kotioloihin, mutta uinti ei. Aino, 14, Väinö, 12, ja Helmi Hinkka, 11, ovat Uimaseura Kangasalan Kuohun uimareita ja kaipaavat kovasti altaaseen.

– Emme ole päässeet altaaseen kolmeen viikkoon. Teemme omatoimisesti lenkkeilyä, pyöräilyä ja kuntopiirejä, Aino kertoo.

Ainolle uinti on se rakkain laji, joten pelkkien oheisharjoitteiden tekeminen kyllästyttää. Treeneihin on myös hankalampi motivoitua.

– Ei ole tiettyä aikaa, kun pitäisi olla altaalla, eikä ole tyyppiä joka sanoo mitä teet. Ja pitäisi vielä tehdä kunnolla eikä puolinaisesti.

Ainon tavoite tällä kaudella oli yrittää rikkoa nuorten EM-kisaraja ja päästä mukaan heinäkuun EM-kisoihin. Nyt tilanne kilpailujen osalta on epävarma. Väinö ja Helmi uivat vielä pienemmille uimareille tarkoitetuissa Rollo-uinneissa. Ne piti alunperin järjestää Tampereella, mutta ne on peruttu tältä vuodelta kokonaan. Helmille Tampereen Rollot olisi ollut toiset, Väinölle kolmannet ja viimeiset.

– Olisin halunnut SM-mitalin. Ensi vuonna siirryn ikäkausikilpailuihin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Aino, Väinö ja Helmi Hinkka eivät pääse uimaan, joten on kehiteltävä kaikenlaista muuta. Kuva: Lotta Loikkanen

Kun kaivamalla kaivetaan, löytyy tilanteesta joitain positiivisiakin puolia. Ainon on nyt mahdollista parantaa lihaskuntoa.

– Leuanvedot ovat olleet minulle aika vaikeita. Nyt ei ole tekosyitä miksen pystyisi harjoittelemaan niitä.

Väinö on sitä mieltä, että kunto ainakin kasvaa lenkkeillessä. Helmi ei niinkään.

– Minä en keksi mitään hyviä puolia, tyttö toteaa.

Kolmen uimarin äiti Hanna Hinkka sen sijaan on hyvillään, että aikaa on vapautunut lasten kuskaamisesta.

– Treeneihin on mentävä silloin kun ne ovat, mutta omaehtoisen treenin voi tehdä koska tahansa. Arki on radikaalisesti muuttunut, aikaa on ihan hirveästi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.


Väinö ja Helmi Hinkka eivät pääse altaaseen, joten mielikuvitusta on pitänyt käyttää.

Joukkuelajeissa kotikikkaillaan

Joukkuelajien harrastajat eivät voi harjoitella yhteisiä pelikuvioita, mutta kuntoa ja taitoja voi kehittää yksilöllisesti. Kangasalan Kisa-Eaglesin valmentajat ja valmennuspäällikkö tekevät joukkueille harjoitusohjelmat, jotka jokainen pelaaja tekee itsenäisesti. Treenit tulevat joukkueen yhteiseen sähköiseen tapahtumakalenteriin ja sinne pelaajat myös merkkaavat treenin tehdyksi.

– Omatoimiharjoitukset soveltuvat kaikille joukkueen pelaajille. Teemme lisäksi muutamia henkilökohtaisia ohjelmia niille pelaajille, joilla on esimerkiksi loukkaantumisia. Emme kokoonnu. mutta pidämme kiinni siitä että valmentaja-pelaaja -suhde pysyy yllä ja kannustamme pelaajia olemaan yhteydessä meihin, valmennuspäällikkö Akseli Aalto kertoo.

Jääkiekkoilijat eivät pääse jäähalliin tekemään jääharjoituksia, mutta lajinomaisia harjoitteita voi tehdä ilmankin.

– Mailatekniikkaa voi harjoitella puukuulalla asfaltilla tai laukomista, jos pihasta löytyy maali. Lisäksi pelaajat, seurat sekä jääkiekkoliitto ovat kehitelleet erilaisia hauskoja haasteita, esimerkiksi Barkovin kädet, Aalto vinkkaa.

Myös FC Kangasalan joukkueiden valmentajat ovat antaneet pelaajille omatoimisia tehtäviä sekä hyödyntäneet Palloliiton sivuilleen tekemää materiaalia.

– Jokainen joukkue antaa omat ohjeensa, kyse on kuitenkin hyvin eri-ikäisistä harrastajista. Nyt ei voi oikein muuta kuin harjoitella omaa kuntoa, teknistä taitoa ja pallonhallintaa, FC Kangasalan nuorisopäällikkö Harri Kaivola toteaa.

LP Kangasalan liigajoukkue viettää normaalistikin liigan päättymisen jälkeen ylimenokautta kolme tai neljä viikkoa, joten vielä ei ole ollut tarvettakaan yhteistreeneille.

– Pikkuhiljaa alkaa pelaajien omatoimiset harjoitukset. Etenemme ohjeistusten mukaan eli yhteisiä harjoituksia ei ole. Seuran junioreille on lähetetty joitain yksittäisiä ohjelmia, seuran puheenjohtaja Jorma Malm kertoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.