Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Postitoiminta ei palaa enää ennalleen

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 22.9.2015 kello 8.14

Kiinnitittekö huomiota viime viikolla Kangasalan Sanomissa olleeseen vanhaan uutiseen, jossa kerrottiin postitoimipaikkojen karsimisesta Kangasalla vuonna 1990?
Uutisessa raportoitiin Postin silloisista aikeista lopettaa Kangasalla seitsemän kiinteää postitoimipaikkaa. Jäljelle oli jäämässä neljä pistettä eli kirkonkylän, Suoraman, Nattarin ja Ruutanan postit.
On uskomatonta, että vuonna 1990, joka on kaikilla mittareilla mitattuna nykyaikaa, Postilla oli vielä noin laaja toimipisteiden verkosto tässäkin kunnassa.
Muutos on ollut valtava. Nyt Kangasalla ei ole enää yhtään omaa postikonttoria, ainoastaan toimipisteet S-marketissa ja kahdessa R-kioskissa.

Toissa viikolla Posti tiedotti, että se uudistaa lajittelu- ja jakelutoimintaansa postimäärän voimakkaan vähenemisen vuoksi. Tästä saattaa aiheutua häiriöitä asiakkaille.
Kyse on laajasta operaatiosta, jolla Posti yrittää selättää jatkuvasti nousevat postin yksikkökustannukset.
Yhtälö on selvä: mitä vähemmän on jaettavaa, sitä enemmän lähetyksen jakokustannus on yhtä yksikköä kohden.

Jostain syystä Posti ei löytänyt jalansijaa digitalisoituvasta maailmasta toisin kuin esimerkiksi lukuisat puhelinlaitokset.
Monet niistä ovat muovanneet liiketoimintansa uuteen uskoon, eikä kukaan enää haikaile lankapuhelinten perään.
Posti ei kuitenkaan selviä tulevaisuuteen pelkillä jakelutoimintojen uudistamisella.
Seuraava askel on jakopäivien karsiminen, joka tulee eteen varmasti jo hyvin pian. Kirjepostia tuskin jaetaan tulevaisuudessa viitenä päivänä viikossa.
Ja miksi tarvitsisikaan?
Ennen Kangasalan Sanomiinkin tuli laskuja ja muuta kirjepostia vaaksan mitallinen kerrallaan.
Nykyisin määrä on kutistunut muutamaan kirjeeseen päivässä, ja nekin ovat usein mainospostia. Virallisemmat asiat, kuten laskut, kulkevat pääasiassa sähköisessä muodossa.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös