Koti Uutiset Potilastiedon arkisto lisää sujuvuutta ja turvallisuutta

  Potilastiedon arkisto lisää sujuvuutta ja turvallisuutta

  0
  – Tietoisku Omakannasta pyörii pääterveysaseman sekä Vatialan ja Pälkäneen terveysasemien vastaanottotiloissa, Sari Mäkinen ja Pasi Hiltunen kertovat.

  Potilastietojen vieminen valtakunnalliseen arkistoon alkaa Kangasalla 27.10. Tämän päivämäärän jälkeen arkistoon tallennetaan potilaskertomustiedot eli kaikki vastaanottokäynnit, käytössä oleva lääkitys, rokotukset ja riskitiedot.
  Omakannasta löytyvät myös sähköiset reseptit.
  – Arkisto lisää hoidon sujuvuutta ja potilasturvallisuutta, kun kaikki hoitavat tahot ovat saman tiedon äärellä. Näin vältetään myös päällekkäisiä tutkimuksia, sanoo Kangasalan terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Sari Mäkinen.
  – Asioipa asiakas sitten Nuorgamin tai Hangon terveyskeskuksessa lääkärit ja hoitajat näkevät koneelta hänen aiemmat potilastietonsa, jatkaa atk-suunnittelija Pasi Hiltunen.

  Laboratoriotulosten ja röntgenlausuntojen tallentaminen arkistoon alkaa vasta ensi vuonna.
  Myöskään suun terveydenhoidon tapahtumat eivät vielä näy Omakannassa. Sinne ei myöskään kirjata historiatietoja eli tapahtumia ennen 27.10.
  Täysi-ikäiset henkilöt pääsevät katsomaan kirjattuja tietojaan osoitteessa omakanta.fi. Hoitohenkilökunnan laatimien tekstien pitää siis olla maallikkojen ymmärrettävissä.
  Tiedot pääsee lukemaan vimeistään kuudentena päivänä käynnistä.
  – Aivan kaikkia tapahtumia ei tallenneta henkilön itsensä katsottavaksi. Esimerkiksi sairaalassa olosta kirjataan hoitotiivistelmä, ei päivittäismerkintöjä, Mäkinen huomauttaa.

  Henkilö voi halutessaan kieltää potilastietojensa luovuttamisen yksiköstä toiseen joko kokonaan tai osittain.
  – Tavoitteena on kuitenkin, että tiedonkulku olisi mahdollisimman avointa. Jonkun tärkeän tiedon puuttuminen voi vaikuttaa oleellisesti hoitoon. Jos henkilö asettaa rajoituksia, hän myös ottaa siitä vastuun.
  Omakannan kirjaukset ovat vain kyseisen potilaan hoitoon osallistuvien ammattilaisten käytettävissä. Tietojen katsomiselle on oltava peruste, ja katsomisesta jää merkintä.
  Hiltunen korostaa, että tieto siirtyy järjestelmästä toiseen suojatusti. Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut tiukat vaatimukset Potilastiedon arkistoon liittyville organisaatioille.
  Vaatimukset koskevat muun muassa tietoturvaa, henkilöstön tietotaitoa, tietoliikennettä sekä käyttäjien tunnistamista. Myös Kangasalla henkilöstö on saanut aiheeseen liittyvän koulutuksen.

  Omakanta-palvelu vaatii kirjautumista pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.
  Toiveena on, että mahdollisimman moni käy tutustumassa Omakantaan ennen seuraavaa vastaanottokäyntiä ja kuittaa saaneensa tiedon arkistosta.
  Samalla kerralla voi antaa suostumuksensa potilastietojen luovuttamiseen tai asettaa haluamiansa kieltoja.
  – Tämä on mahdollista tehdä myös ensimmäisellä käynnillä, mutta siihen kannattaa varata jonkin verran aikaa, Mäkinen muistuttaa.
  Hiltunen tietää, että uuden palvelun käyttöönotto vie henkilökunnalta aina aikansa. Ajan mittaan lopputuloksena on kuitenkin hoidon sujuvuus.
  – On todennäköistä, että jatkossa lääkäri viivähtää hieman nykyistä pidemmän hetken tietokoneruudun ääressä lukemassa potilaasta kirjattuja tietoja. Tämä puolestaan vähentää tarvetta kysellä puuttuvia tietoja potilaalta ja kerrata asioita suullisesti, Mäkinen sanoo.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän