Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Poutajakso voisi pelastaa viljasadon

Viljan puinti on tänä syksynä pahasti myöhässä. Viileä kesä on pitkittänyt sadon kypsymistä, ja viime viikkojen sateet ovat pitäneet puimurit poissa niiltä aloilta, jotka olisivat jo puintikunnossa.

Uutiset - 20.9.2017 kello 13.00
Juha Jäntti
Poutajakso voisi pelastaa viljasadon
Ohran puinti oli meneillään Sorolan kartanon pellolla viime perjantaina. Sateet ovat hidastaneet puintien etenemistä. Viljelijät kaipaavat kunnon poutajaksoa.

Kangasalalaiset viljelijät ovat pystyneet toistaiseksi korjaamaan osan ohra- ja ruissadosta. Vehnän ja kauran kypsyminen on ollut vielä hitaampaa.

Puintikypsää viljaa on paikallisilla pelloilla jo jonkin verran. Viime viikkojen sateinen sää on kuitenkin pakottanut viljelijät odottelukannalle. Puimurit ovat liikkeelle heti, kun pienikin poutajakso jaksaa viedä kypsyneestä viljasta enimmät kosteudet.

– Olemme selkeästi jäljessä siitä, miten sadonkorjuun pitäisi edetä. Viljat valmistuvat hitaasti jos ollenkaan, ja sateet ovat hidastaneet puintia, MTK Kangasalan puheenjohtaja Hannu Karppila totesi viime perjantaina.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Sääennusteet lupailivat tälle viikolle jo poutaantuvaa. Tämä ja ensi viikko sanelevat paljon sen suhteen, miten suuri osa viljasadosta kypsyy ja on mahdollista saada talteen.

Vilja-alojen keskimääräinen tilanne on niin huono, että esimerkiksi 5–6 päivän mittainen poutajakso ei ole vielä pelastus. Pari–kolme viikkoa aurinkoista säätä kypsyttäisi merkittävän osan viljasta ja antaisi viljelijöille tarpeeksi korjuuaikaa.

Viljelijät yrittävät nyt hakea pelloilta pois kaiken sen, mikä on suinkin saatavissa. Ohran puinti jatkuu tiloilla aina, kun olosuhteet sallivat sen.

Ilmatieteenlaitoksen 10 päivän sääennuste näytti tiistaina Kangasalle sadetta vain yhdelle päivälle.

– Jännityksellä odotamme, saammeko vielä kunnon poutajakson. Pari seuraavaa viikkoa ratkaisee sadon määrän ja laadun kannalta paljon, Karppila arvioi.

Lue lisää viljelijöiden kuulumisista 20.9.2017 ilmestyneestä numerostamme: https://kangasalansanomat.fi/ksdigi

Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös