Priimaa pukkaa: välähdyksiä Kangasalan rakentamisen helmistä

0
Kirja julkistettiin tänään tiistaina.

Kangasalan kaupungin tekninen keskus on julkaissut kirjan Priimaa pukkaa, joka esittelee Kangasalan rakentamista ja arkkitehtuuria vuosina 2000–2020.

Vuoden rakennushanke -palkinto perustettiin aikanaan kohottamaan 1990-luvun laman hiljentämää rakennustoimintaa. Kangasalan rakennuslautakunnan perustaman palkinnon tarkoitus oli kannustaa kohti hyvää suunnittelua ja laadukasta rakentamista.

Juuri julkaistussa kirjassa esitellään kannustuksen tuloksia, palkittuja kohteita ja muita edustavia esimerkkejä.

Asukkaiden lähiympäristö on muuttunut nopeasti, mutta Kangasalan kulttuurimaiseman peruselementit ovat säilyneet. Huutijärveltä Tammerkoskelle jatkuva, harjuun tukeutuva taajamanauha on muodostunut asutuksen, liike-elämän ja työpaikkojen perustaksi useita vuosisatoja sitten.

Se on edelleen rakentamisen maisemallinen ja yhdyskunnan toiminnallinen selkäranka.

Pikkolaan Puusepäntielle rakennettu asuinkerrostalo, As Oy Kangasalan Puusepänkulma, sai Kangasalan Vuoden rakennushanke 2020 -työryhmältä kunniamaininnan. Työryhmän mukaan kerrostalohankkeessa on toteutettu rohkeasti saman katon alla eri tyyppisiä asuntoja. Yhteistiloihin on kiinnitetty erityistä huomiota esimerkiksi sijoittamalla kattokerrokseen saunaosasto. Myös julkisivuarkkitehtuuri värityksineen on onnistunut hyvin.

Erilleen sijoittuvista asuinalueista, työpaikoista ja palvelukeskuksista ollaan menossa kohti kaupunkimaista, yhä tiiviimpää rakennetta, jossa toiminnat lomittuvat toisiinsa. Kaikki on lähellä ja liikkuminen helppoa. Tämä tulee hyvin esiin kirjassa esiteltävistä rakentamisen helmistä.

Kirja käsittelee aihepiireittäin keskustaa, Vatialan ja Suoraman aluekeskuksia, täydennysrakentamista, uusia asuinalueita, liike- ja työpaikkarakentamista sekä julkista rakentamista.

Teoksen ovat kirjoittaneet arkkitehdit Markku Lahtinen ja Susanna Virjo, jotka vastaavat myös teoksen kuvituksesta. Kirjan kohteiden valinnasta vastaa elinympäristöjohtaja Sirkku Malvialan johtama työryhmä, johon ovat kuuluneet lupa-arkkitehti Vilho Lehtoaho ja kirjoittajat

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.