Puhelinsoitto kertoo ensi viikolla, kuinka kävi varhaiskasvatuksen isossa haussa

0
Pikkolan päiväkoti jää pois käytöstä elokuun alussa. Sen jättämää aukkoa paikkaamaan perustetaan Suoraman Punapauloihin kaksi ryhmää ja Vesaniemen päiväkotiin yksi.
PPikkolan päiväkoti on valmistunut vuonna 1976. Purettavaksi määrätty rakennus saa uuden ilmeen nuorten graffitityöpajassa. Kuva: Kangasalan kaupunki

Maaliskuinen haku varhaiskasvatuksen ensi elokuussa alkavalle kaudelle tuotti noin 300 hakemusta. Siirtohakemuksia tuli runsas sata.

– Määrät vastaavat aiempia vuosia. Sen sijaan hakemuksien määrä kerhoihin on laskenut. Nyt niitä tuli viitisenkymmentä, kertoo varhaiskasvatuksen johtaja Anni Aalto-Ropo Kangasalan kaupungilta.

Seuraavan kauden paikkoja täytettäessä siirtoa jonottavat ovat ensisijaisia uusiin hakijoihin nähden.

– Haluamme kotiuttaa jonottajat ensisijaisen toiveen mukaiseen yksikköön, johon lapsi ei ehkä keväällä päässyt. Lisäksi siirtoa ovat hakeneet tällä hetkellä muualla kuin kaupungin päiväkodeissa olevat. Nyt heidän varhaiskasvatuksestaan huolehtii ostopalveluna joko jokin yksityinen palveluntuottaja tai joku toinen kaupunkiseudun kunnista.

Koska tilanne elää koko ajan, sijoituksia tarkistellaan uudelleen toukokuussa ja elokuussa. Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi tänä vuonna saatetaan tehdä ylimääräinen välitarkistus kesäkuussakin.

Perheisiin otetaan yhteyttä puhelimitse

Paikkajakoa on viimeistelty vielä tällä viikollakin. Perheet saavat ensimmäisen tiedon ensi viikolla varhaiskasvatusyksiköiden esimiehiltä puhelimitse.

– Varmistamme tilanteen: onko varhaiskasvatuksen tarve muuttunut hakemuksen jättämisen jälkeen ja ottaako perhe tarjotun paikan vastaan. Kun kaikkia perheitä on kuultu, lähetetään varsinainen päätös postitse, Aalto-Ropo selvittää.

Koska tilanne elää koko ajan, sijoituksia tarkistellaan uudelleen toukokuussa ja elokuussa. Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi tänä vuonna saatetaan tehdä ylimääräinen välitarkistus kesäkuussakin.

Pikkolan päiväkoti poistuu käytöstä

Aalto-Ropon mukaan hakemusten ja vapaiden paikkojen yhteensovittamien sujui suhteellisen vaivattomasti, joskin jokaisella alueella riitti yhteensovitettavaa.

Vatialassa varhaiskasvatuksen tilanne kohenee merkittävästi, kun uusi koulu otetaan käyttöön. Alueen kaikki esikoululaiset sijoitetaan sinne, joten Vatialan päiväkodissa vapautuu kolme ryhmää.

– Nekin tosin täyttyivät heti, mutta onneksi siellä ei enää jouduta sijoittamaan saman perheen lapsia eri yksiköihin.

Eniten järjestelyjä vaatii Pikkolan ja keskustan alue, sillä Pikkolan päiväkoti jää pois käytöstä elokuun alussa. Sen jättämää aukkoa paikkaamaan perustetaan Suoraman Punapauloihin kaksi ryhmää ja Vesaniemen päiväkotiin yksi.

Tampereen seudulla kunnat kilpailevat varhaiskasvatuksen opettajista keskenään. Vielä toistaiseksi meille on riittänyt hakijoita täyttämään avoimet paikat.

Anni Aalto-Ropo, varhaiskasvatuksen johtaja

Uudistusten elokuu

Ensi elokuussa alkavalla varhaiskasvatuskaudella astuu voimaan sekä ryhmäkokoa koskeva uusi asetus että subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen.

Jatkossa yli kolmivuotiaiden ryhmässä tulee olla yksi kasvatushenkilö seitsemää lasta kohden. Alle kolmivuotiaiden ryhmissä luku säilyi ennallaan, yksi kasvatushenkilö neljää lasta kohden.

Subjektiivinen oikeus tarkoittaa sitä, että perhe voi itse päättää missä määrin haluaa varhaiskasvatusta lapselleen.

– Useimmat päätyvät käytännön syistä osa-aikaiseen paikkaan niin, että lapsi on tietyt viikonpäivän päiväkodissa. Silloin tuonnit ja haut on helpointa sovittaa mahdollisen pikkusisaruksen päiväuniin ja muuhun rytmiin.

Anni Aalto-Ropon mukaan Kangasala on vielä sikäli onnellisessa asemassa, että varhaiskasvatusta voidaan toteuttaa sekä määrällisesti että koulutuksellisesti riittävällä henkilöstöllä.

– Tampereen seudulla kunnat kilpailevat varhaiskasvatuksen opettajista keskenään. Vielä toistaiseksi meille on riittänyt hakijoita täyttämään avoimet paikat.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.