Puhumisen ilosta ei kannata puhua

0

Kunnanvaltuuston kokoukset ovat lähes aina julkisia tilaisuuksia. Poikkeuksellisesti kokous voidaan pitää suljetuin ovin, mutta tällaista ei ole Kangasalla tapahtunut miesmuistiin, jos koskaan.
Kokoussalin yleisöpaikoilla ei ole yleensä tungosta. Ainoastaan joidenkin todella kuumien aiheiden kohdalla, kuten esimerkiksi koulupäätökset, yleisöä on riittänyt ruuhkaksi asti.

Valtuuston kokouksien siirtyminen Kangasala-taloon mahdollistaa uudenlaisia tapoja avata paikallispoliittista päätöksentekoa yleisölle.
Kunnassa selvitetään parhaillaan mahdollisuutta lähettää kokoukset suorina lähetyksinä internetin välityksellä. Alustavien suunnitelmien mukaan lähetykset alkaisivat ensi vuoden alusta.
Lähetyskustannukset ovat melko huomattavat. Alustavan arvion mukaan kustannus on toista tonnia per lähetys.
Valtuuston iltakoulussa, jossa asia oli ensikerran luottamusmieskäsittelyssä, ehdotus ei aiheuttanut ainoastaan yksimielistä hyrinää. Samaan aikaan kun pöydällä ovat huomattavat säästöesitykset.

Kangasalan valtuustossa on paljon valtuutettuja, jotka eivät käytä juuri koskaan julkisia puheenvuoroja.
Ryhmien edusmiehet ja -naiset puhuvat usein koko ryhmän suulla, joten nämä ”hiljaiset” vaikuttanevat omissa puolueryhmissään.
Jos ja kun kokouksia aletaan näyttää suorana lähetyksenä, on mielenkiintoista nähdä, lisääntyykö hiljaisempien valtuutettujen julkinen puhuminen.
Kuntavaalitkin lähestyvät, joten omaa aktiivisuutta kuntalaisten asiainhoitajina halutaan ehkä pönkittää tätäkin kautta.
Vanha sanonta kannattaa kuitenkin tässä kohtaa muistaa: tyhjät tynnyrit kolisevat eniten. Jos oikeaa sanottavaa ei ole, ei kannata puhua puhumisen ilosta.
Se ei viihdytä kokouslähetyksen katsojaa eikä edistä paikallisdemokratiaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.