Pulinat pois

0

Jo nyt on kumma! Käytännössä Kangasalan kunnanvaltuusto on kahteen kertaan päättänyt säilyttää kyläkoulut – no, melkein kaikki niistä – mutta silti joku jo kehtaa uhkailla lakkautuskeskustelujen tulevan esiin seuraavassakin valtuustossa. Koulut saivat muka vain jatkoajan.
Kyllä kyläkouluista saadaan kunnalle kalliita, jos joka pahuksen valtuustokausi virkamiesten pitää uhrata kallista aikaansa koulujen lakkautusvalmisteluihin.
Viisaat päättäjät ja virkamiehet puhaltaisivat nyt pelin poikki. Kyläkoulut on päätetty säilyttää, demokratia on puhunut, sillä selvä. Pulinat pois, kuten valtuustossa on joskus todettu päätetyistä asioista.
Päätöksiä pitää kunnioittaa ja kyläkouluille, niiden opettajille ja etenkin lapsille on annettava koulurauha. Rauha on annettava myös kylille, joiden ihmiset ovat uurastaneet hartiavoimin koulunsa puolesta muun muassa etsimällä vaihtoehtoisia säästöjä.
Kylien kehittäminen on vaikeaa, kun energia pitää jatkuvasti ohjata koulujen säilyttämistaisteluun. Ja vain siksi, että muutamille ihmisille on tullut suoranainen pakkomielle koulujen lakkautuksista.
Raikun ja Kautialan koulujen ympärillä olevat kylät ovat aktiivisia ja kyläkoulutaistelut ovat aktivoineet niitä entisestään. Nyt kannattaisi hyödyntää sitä hyvää pöhinää, joka kylissä on päällä. On aika laatia ne pitkään peräänkuulutetut kyläkaavat, antaa kylien aktiivisesti kehittää itseään ja tehdä alueista entistäkin houkuttelevampia paikkoja.

Kiitän niitä kyläläisiä, jotka jaksoivat taistella oikeudenmukaisuuden puolesta. Kiitos kyläkoulujen opettajille, että olette tarmokkaasti ja tulevaisuuteen luottaen jaksaneet luotsata koulujanne, kehittää niitä ja tukea lapsia, vaikka musta peikko on vaaninut katolla.
Kiitos niille kunnan päättäjille, jotka uskoivat kyliin, tukivat niiden elinvoimaisuutta ja joilla oli rohkeutta olla pienten puolella.
On mahtavaa, että lapset saavat jatkaa omissa tutuissa lähikouluissaan.
Edelleen harmittaa Lahdenkulman koulun takia. Sen lakkautus tuotiin esiin liian lyhyellä varoitusajalla ja yksi aktiivinen kylä menetti sydämensä.
Toivotaan, että kunnasta löytyy viisautta avata koulu uudelleen silloin, kun huomataan, ettei koulun lakkautus tuokaan säästöjä.
Jos vielä tulevaisuudessa virkamiehet aikovat tuoda kunnan päättäjien eteen kyläkoulujen lakkautusaikeita, alkaisi olla aika vaihtaa virkamiehistöä. Nyt asioita pitää valmistella sillä ajatuksella, että kyläkoulut ovat ja säilyvät.

Usein ihmiset sanovat, että politiikka ei kiinnosta heitä. Se on harmi, sillä politiikka vaikuttaa moneen asiaan arjessamme. Politikointi on sitten asia erikseen. Kyläkoulutaistelussakin osa tuntui ajattelevan vain omia tai puolueensa etuja, pullisteltiin omassa vallassa ja oltiin niin olevinaan tärkeitä herroja ja rouvia. Tämä saa ihmiset inhoamaan politiikkaa. Valtuustossa päätetään ihmisten asioista, siksi on ajateltava myös ihmisiä.
Sitten poliittinen kannanotto: katsokaa nyt hyvät kyläkouluja ja kyliä kannattavat äänestäjät, että seuraavissa kuntavaaleissa ette vahingossakaan äänestä edustajia tai puolueita, jotka olivat nyt kyliä vastaan. Äänestystuloksista näkee selvästi, mitkä puolueet tai ketkä valtuutetut eivät välitä kylistä, maaseudusta tai niiden lähipalveluista.
Minä ainakin annan ääneni seuraavaksi sille ehdokkaalle, joka uskaltaa seistä maaseudun, kylien ja niiden kehittämisen takana – ja uskaltaa ehdottaa, että kyläkoulut saisivat jatkossa peruskorjausrahansakin takaisin.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.