Puoli rastia riittää kiireessä

0

Julkilausun kertaalleen, kuten metrilakritsikauppias Kangasalan kevätmarkkinoilla, sanan tolkku. Kansalaisiin tätä on taottu tasavallan kipparin johdolla ja monenlaisin tarkennuksin. Alati vierelläni kulkevalla, jo edesmenneellä mummillani oli tapana opastaa, että joku tolkku tuossa sinunkin hommassa pitäisi olla.
Olen edelleen jokseenkin samaa mieltä. Jokseenkin.
Sana tolkku, siis järki, on lainasana venäjästä. Siitä on tullut erinomainen nykypoliittinen ilmiöpohjainen brändi, kuten myös kaikenlaisista kärkihankkeista.
Näiden käsitteiden viljelijät ovat tervetulleita reaalimaailmaan.

Uutissanastossa luotaamme itseämme erilaisilla tiekartoilla (suom. suunnitelmat). Niillä roudaamme positiivisesti vaikka maailman hätä kolkuttaisi kotiovella.
Sanoilla leikitellään muovaamalla ne kullekin sopiviksi mielikuviksi ja sopiviin asiayhteyksiin, kuten on käynyt usein musiikin ja ruoan yhteydessä lausutulle slaavilaisuudelle. Jotenkin ottaa niin koville sanoa se venäläinen. Tai käsitteelle itäeurooppalainen.
Maantieteellisesti Suomi on kuitenkin idempänä kuin Keski-Euroopassa sijaitseva Tshekki. Olemme siis itäeurooppalaisia.

Mitäpä sitten kun vaikka integroidaan, allokoidaan, mindmäpätään? Noista saan suorastaan kiksejä urbaanin sanakirjan määritelmin.
Kielisoppaa mediassa hämmentävä verbaalikokki hauduttaa silmät loistaen keskiössään pitkän juoksun uuvuttanutta kohden nirvanaan. Parhaita pointseja saamme livetilanteista. Silloin reportteri tarjoilee kotikatsomoihin koko setin: ilmeet, facen, gestuksen ja atmosfäärin kunnon sloganeilla!
Sitten asiaan.

Parin viime päivän ajan olen saanut selvitellä erästä työkaavaketta. Ei ole vielä mitään, että asemoinnit ovat huitsunmissä, mutta lisäksi siinä lomakkeessa vilistelevät kielioppivirheet, kielelliset epäjohdonmukaisuudet ja luotaantyöntävä ilmiasu.
Tällaista kaavaketta on kuitenkin yritettävä täyttää. Lisäksi täyttäjän tulee käyttää sitä ihmisten välisen keskustelun pohjana – ikään kuin oma ammattitaito ei riittäisi havainnointiin. Tämä johtunee siitä, että kaiken pitää olla sopivan tasalaatuista, mutta ei liian henkilökohtaista. Pahoittelen vastaustani, hra/rva Kaavake.
Tästä saa rakennettua aasinsillan Edward Taylorin satiirisarjaan Knalli ja sateenvarjo. Erikoisosaston virkamiehet Mr. Lamb ja Mr. Hamilton-Jones laativat eräässä jaksossa mitä pöhköimpiä kaavakkeita.
Kaavakkeiden kysymyshelmiin kuuluivat tällaiset kilvan mietityt helmet: Asutteko kadun toisella puolella ja onko teillä omat hampaat? Pumaskan loppuun virkamiehet kehittivät varsinaisen helmen: Mikäli teillä on kiire, puoli rastia riittää!

Mummillani oli tapana avata sanainen arkkunsa usein näin: ”Voikate braa, jos ikävänne tulee niin kirjoittakaa.” Monesti olen pohtinut, miksi tämä menneiden sukupolvien viesti ei kulkeutunut tähän päivään.
Lopuksi seuraa kielen ystävälle ja tämän kolumnin loppuun lukeneille pieni aivojumppa. Bongaa, kuinka monta lainasanaa tästä jutusta löysit. Aivan oikein, korrekt, ??????????!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.