Pyöräilykausi alkaa keväthuollolla

0
Läskipyörät ja moottoriavusteiset polkupyörät ovat kevään hittejä. Pyöräliike Nippelin yrittäjä Kai Mäkelä esittelee uutuuspyöriä valkeakoskelaiselle Arto Aaltoselle. Kuva: Tiina Kuvaja

Talvisäilytyksessä olleelle fillarille kannattaa tehdä perusteellinen keväthuolto ennen kun lähtee sillä liikenteen sekaan.
– Huoltamaton pyörä on vaarallinen ja epämukava. Se vemputtaa, kolisee ja rohisee. Lisäksi ajaessa saa pelätä, toimivatko jarrut ja vaihteet, kertoo polkupyöräliike Nippelin yrittäjä Kai Mäkelä.
Hän suosittelee huoltamaan pyörän ajomäärästä riippuen kerran tai kaksi vuodessa. Jos pyöräilee myös talvisin, niin keväthuollon lisäksi syyshuolto on paikallaan.
Kesäpyöräilijän kannattaa ennen pyörän selkään hyppäämistä käydä läpi vähintään perusasiat.
– Jos pyörä on ollut säilössä yleisessä pyörävarastossa, niin ensimmäiseksi kannattaa varmistaa, ettei pyörälle ole tehty ilkivaltaa, Mäkelä neuvoo.
Sen jälkeen tarkistetaan ainakin renkaiden ilmanpaineet ja jarrut. Perusteellisessa keväthuollossa käydään läpi myös kaikki kiinnikkeet, ruuvit ja pultit sekä laakerit, vaijerit, vaihteet, ketjut eli koko menopeli.

Pyörän kunnollinen puhdistus on myös tärkeä huoltotoimenpide. Hiekka ja pöly kuluttavat osia, joten puhtaanapito pienentää huoltokustannuksia.
– Kun pitää vanteet puhtaana, niin jarrupalat säilyvät pidempään kunnossa. Myös ketjut kuluvat likaisena enemmän. Ei olisi pahitteeksi puhdistaa ketjut joka lenkin jälkeen, Mäkelä vinkkaa.
Yksi perusvirhe Mäkelän mukaan on rasvata ketjuja liikaa, jolloin hiekka ja pöly takertuvat tiukasti kiinni ketjuun ja rasva tuhrii polkijan puntit. Ketjurasvaa kannattaakin laittaa mieluummin vähän niukasti kuin ronskilla kädellä.

Kangasalan rajan tuntumassa toimivan polkupyöräliikkeen ovi käy keväisin tiuhaan. Osa huollattaa vanhaa pyörää ja toiset etsivät kokonaan uutta menopeliä. Myös uutuudet kuten läskipyörät ja sähköavusteiset polkupyörät herättävät kiinnostusta.
– Teen asiakaspalvelutyötä, joten aamulla olisi kiva päästä töihin hikoilematta, tuumi sähköavusteisella pyörällä testilenkin heittänyt valkeakoskelainen Arto Aaltonen.
– Läskipyörä on ihan erityyppinen menopeli, sillä pääsee vaikeakulkuisiin paikkoihinkin ympäri vuoden, Mäkelä kertoo.
Pyöräily on viime vuosien aikana lisääntynyt ja kausi pidentynyt lämpimien syksyjen myötä. Pyörähankinnatkaan eivät ajoitu enää ainoastaan kevääseen ja alkukesään.
– Kangasalla pyöräillään paljon ja liikenteessä osataan käyttäytyä. Itse ajan maantiepyörää ja lähden melkein aina Kangasalle päin, koska pyörätiet ovat hyvässä kunnossa, kehaisee Tampereen puolella asuva Mäkelä.
 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.