Pysäköinti ei voi olla ikuinen ongelma

0

Kangasalan keskustan kiinteistöjen ja ympäristön kehittämiseen tuli takapakkia, kun NCC Rakennus Oy päätti luopua noin vuoden verran kehittelemästään hankkeesta.

Isokaan rakennusyhtiö ei halunnut ottaa riskikseen nykyisessä markkinatilanteessa liian kalliita asuntoja ja liiketiloja, mitä hankkeen toteuttaminen suunnitellulla tavalla olisi merkinnyt.

Upea ja kunnianhimoinen, mutta kallis hanke ilmeisesti mietitytti myös Myllystenpohjantien ja linja-autoaseman kiinteistöjen osakkeiden omistajia. Vanhasta tilasta ei olisi saanut riittävästi pääomaa uuden hankintaan.

Suunnitelmien tultua julki myös monet kiinteistöjen vuokralaiset olivat epätietoisia, mistä uusi toimitila löytyy ja kuinka kauan vanhassa voi toimia. Joku vaihtoikin paikkaa heti tuoreeltaan.

On vaikeaa ennustaa, löytyykö kohteelle uutta kehittäjää ja toteuttajaa ainakaan nopeasti. Alueen kaavamuutos varmasti etenee omalla painollaan, mutta onko sekään sitten aikanaan ajantasalla.

Jo NCC:n hankkeen esittelyvaiheessa tuli ehdotuksia, että linja-autoaseman kiinteistö pitäisi jalostaa mieluummin kauppakeskukseksi kuin liike-, toimisto- ja asuintaloksi. Tämä ajatus voi tulla jatkossakin esille.

Pysäköintipaikkojen riittämättömyys tulee olemaan ongelma jatkossakin. Sekä liikkeiden asiakkaita että kerrostalojen asukkaita varten tarvitaan enemmän parkkitilaa kuin katutasosta koskaan järjestyy.

Muissakin keskustoissa pysäköinti on viety maan alle, vaikka niiden rakentaminen on kallista. Tämä tosiasia on ilmeisesti hyväksyttävä Kangasallakin, jos keskustaan kaivataan lisää kauppoja ja asiakkaita.

Linja-autoaseman ja Myllystenpohjan kiinteistöt alkavat olla peruskorjauksien tarpeessa. Kalliita saneerauksia ei kannata nykyisiin kiinteistöihin edes harkita, koska täysin uudet rakennukset saa lähes samalla hinnalla.

Sopivat ratkaisut molempien kortteleiden jalostamiseen varmasti löytyvät ja myös rahat, kun rakentamisen ajankohta on otollisempi. Pysäköintiongelmakaan ei voi olla ikuinen.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.