Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Pysäyttävä sekunti

Kolumni - 26.7.2017 kello 8.00
Merja Palin

Yksi sekunti voi muuttaa kaiken. Takeltelen hätäpuhelua soittaessani, vaikka olen lukuisia kertoja partiossa opettanut sen soittamista pienille partiopojille. Nuori mies moottoripyörällä on törmännyt ilta-auringon sokaisemana mieheeni.
Ensimmäisen lomapäiväni iltalenkki Savossa päättyi kohtalokkaasti. Tämän kolumnin kirjoittamisen sijaan voisin olla järjestelemässä hautajaisia, mutta meille annettiinkin lisäaikaa. Vielä ei ollut aika täysi.
Nuori poikakin sai jatkoajan.

Tänä kesänä minut on pysäytetty monta kertaa. Lähelläni on tapahtunut asioita, jotka ovat vieneet ajatukset syvemmälle, isojen kysymysten äärelle.
Olen kysynyt usein kysymyksen miksi. Olen ihmetellyt elämän haurautta, kokenut konkreettisesti, että kukaan ei ole turvassa muutokselta. Ainut varma asia on muutos ja rajallisuus. Seuraava sekunti voi muuttaa elämän täysin.
Pysäytettynä, paikalleen pysähtyneenä ei kuitenkaan voi elää. Täytyy jatkaa. Ei voi jäädä paikalleen. Ei voi pelätä seuraavaa sekuntia.
Askel lenkkipolulla tuntuu ihmeeltä, purppurainen auringon­lasku saa herkistymään ja puolenpäivän jälkeen heräävä uninen teini on maailman kaunein näky.
Pysäyttäminen opettaa arvostamaan elämää, tätä hetkeä. Matka jatkuu sekunti ja minuutti kerallaan, vain tässä hetkessä voi olla läsnä.

Viime lauantaina istuin ystäväni kanssa Rauhaniemen kansankylpylän lauteilla. Paikka oli aivan täynnä ihmisiä. Saunan lauteilla istui koko ihmisyyden kirjo; nuoria, vanhoja, laihoja, pyöreitä, hiljaisia, äänekkäitä, arkoja, rohkeita, suomalaisia, ulkomaalaisia.
Hetki tuntui minusta pyhältä.
En tuntenut muita saunojia kuin ystäväni, mutta kuin käsin kosketeltavana oli ihmisten elämän moninaisuus. Kylki kyljessä kaikki olivat läsnä hetkessä, saunan löylyissä ja viileän järven aalloissa. Läsnäolon tunne oli voimakas.
Kesä ja loma tarjoavat mahdollisuuden tarkkailla läsnäolon merkitystä, myös ilman että elämä tarjoilee siihen pakottavia pysähdyksiä. On aikaa miettiä, miten ainutlaatuisia elämänsä hetkiä kohtelee.
Olenko läsnä tässä, vai haikailenko aina johonkin toiseen hetkeen?
Miten voin viedä hetkessä elämisen myös loman jälkeiseen arkeen?
Annanko tämän sekunnin vaikuttaa minuun, vai suljenko sen aistieni ulottumattomiin?
Onko elämäni minulle tärkeää ja ainutlaatuista?
Miten voin auttaa läheisiäni kokemaan oman elämänsä ainutlaatuisuutta?

Minut on tänä kesänä pysäytetty. Jatkan matkaani haparoiden opetellen läsnä olemisen taitoja. Tämä käsillä oleva hetki tarjoaa kaiken mitä minulla on.
Hetken arvokkuuden tajuaminen saa minut kokemaan jotakin pyhää.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös