Pysyykö muuttoliike rakentamisen kyydissä?

0

Tampereen kaupunkiseudun tekemästä tiivistelmästä käy ilmi, että muuttoliike on Kangasalla tällä hetkellä varsin verkkaista.
Tilastokeskuksen ennakkotiedot kertovat, että Kangasalan väestö on kasvanut tammi-helmikuussa 182 henkilöllä. Muutos on 0,6 prosenttia.
Kaupunkiseudun näkökulmasta Lempäälä, Nokia ja Ylöjärvi vetävät tällä hetkellä huomattavasti paremmin. Ne kasvavat yli prosentin vuosivauhdilla.
Takavuosina Kangasalakin kasvoi hurjaa kyytiä. Tuolloin väestönkasvua kuvaavaksi luvuksi kirjattiin jopa 2,4 prosenttia.
Se näkyi jo kunnallisessa toiminnassakin, kun esimerkiksi päiväkoteja piti rakentaa lähes yksi per vuosi.

Kangasalan työttömyysprosentti oli heinäkuun lopussa 12,6. Tämä kertoo siitä, että moni kangasalalainen on vailla säännöllistä toimeentuloa.
Se tyrehdyttää isojen päätösten, kuten esimerkiksi asunnonoston, tekemistä.
Vaikka väestö kasvaa hitaanlaisesti ja moni on työttömänä, kunnassa on käynnissä melkoinen rakennusbuumi. Kuinkahan monta nosturia on Kangasalantien varressa tällä hetkellä pystyssä? Taidetaan tarvita molemmat kädet niiden laskemiseen.
Rakenteilla olevien asuntojen joukossa on paljon tuettua asumista, esimerkiksi kehitysvammaisille ja vanhuksille suunnattuja asuntoja. Joukossa on kuitenkin paljon aivan tavallisia, vapaarahoitteisia asuntoja.
Taloudelliseen taantumaan kuuluu, että rakennusliikkeet tekevät melko tarkkaa ennakkomarkkinointia ennen kuin ryhtyvät varsinaiseen rakentamiseen.
Siitä huolimatta ajat ovat todella epävarmat, ja toivoa sopii, että uudet kodit löytävät asukkaansa. 90-luvun lamassa juuri rakennusliikkeet kokivat kovia ja nyt niiden soisi pääsevän helpommalla.

Sen lisäksi, että Kangasalla rakennetaan vilkkaasti, kunta pärjää Kiinteistöliiton vuositaisen Indeksitalo-tutkimuksen asumiskuluvertailussa aikaisempaa paremmin.
Edellisvuosina Kangasala kuului kalleimpien kuntien joukkoon Pirkanmaalla. Nyt asema on parantunut ja se johtuu pitkälti kaukolämmön energiahinnan laskusta.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.