Railon jää petti luistelijoiden alta Ponsanselällä

0

Maaliskuun leuto sää ja lumeton järvenselkä vetää luistelijoita, pilkkijöitä ja muita ulkoilijoita luonnollisesti puoleensa.

Jäällä liikkujien on kuitenkin syytä olla nyt erityisen varovaisia, sillä jää on plussa-asteiden saattelemana paikoin vaarallisen ohutta.

Jään petollisuuden joutui kokemaan Längelmäveden Ponsanselällä iltapäivällä 1. maaliskuuta luistellut pariskunta. Kaksikko ei halua nimiään julkisuuteen.

Aviopari luisteli peräkanaa Kissansaaren edustalla, kun noin sentin paksu railon jää petti miehen alta, ja hän vajosi avantoon.

Perässä luistellut aviovaimo kompastui railon reunalla, ja myös hän päätyi avantoon.

Mökkiläinen apuun

Mies pääsi omin avuin railosta vahvemmalle jäälle. Nainen ei siinä onnistunut, ja hän alkoi huutaa apua. Miehellä ei ollut kättä pitempää matkassaan pelastustoimia varten.

– Jää oli liukasta, sieltä oli vaikea päästä pois, nainen muistelee.

Läheiseltä kesämökiltä saapui varsin pian hätiin potkukelkalla mies, joka veti mukaansa ottamallaan narulla naisen ylös.

– On tosi hienoa, että ihmiset reagoivat avunhuutoihin, nainen kiittelee.

Naisella ei ollut hänen omien sanojensa mukaan hengenvaaraa, eikä hänelle jäänyt kylmästä kylvystä kammoa. Hän myöntää kuitenkin, että tilanne olisi voinut olla vakava, jos hän olisi liukunut jäänkannen alle.

Putoamispaikalla on vettä noin 2,5 metrin syvyydeltä. Nainen ehti olla avannossa 3–4 minuuttia.

Kylmyyttä hän ei mielestään tuntenut.

Itse railolla on pituutta useita kilometrejä.

Kummallakaan luistelijalla ei jäänaskaleita, mutta tästä lähtien sellaiset roikkuvat heidän mukaansa aina kaulalla järvenjäälle mentäessä.

– Olihan se varoitus, nainen toteaa.

Illalla aviopari lämmitti mökkinsä saunan ja pulahti vielä avantoon.

Pakkasta luvassa

Erityisiä vaaranpaikkoja jäällä liikkujille ovat virtapaikat ja sillanalustat. Esimerkiksi Pelisalmessa on jo pitkään ollut laaja sula. Sillan alle ei ole menemistä edes kovalla pakkasella.

Tätä nykyä Längelmävedellä risteilee useita pitkiä, jääröykkiöitä nostattaneita railoja muun muassa Ponsanselän Eräsalon ja Eräpyhän välillä sekä Vierikkavuoren edustalla.

Ennusteen mukaan lämpötila kipuaa tänään perjantaina Kangasalla +7 asteeseen ja lauantaina +3:een. Ensi viikolle ennustetaan läpi vuorokauden muutamaa pakkasastetta.

Pikkupakkanen ei jäitä enää juurikaan vahvista ellei sitten iske ankara takatalvi, kuten joissakin ennusteissa luvataan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.