Rakentaminen vilkastunut viime vuodesta

0

Kangasalla on myönnetty asemakaava-alueilla kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla rakennuslupa 35 omakotitalolle.
Määrä on 12 enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Eniten lupia haettiin viime vuoden tapaan Kortekumpuun, Vatialaan ja Ruutanaan.
Sahalahdelle tai Kuhmalahdelle ei haettu lupia, vaikka kummassakin on tontteja tarjolla omakotirakentajille.

Uusia omakotitalon rakentamista koskevia suunnittelutarveratkaisuja haettiin viidessä hakemuksessa. Hakemusten määrä väheni selvästi viime vuodesta.
Suunnittelutarveratkaisu tarvitaan silloin, kun rakentamista suunnitellaan asemakaava-alueen ulkopuolelle.
Määrän väheneminen voi kieliä siitä, että Kangasalan tiukahko suhtautuminen suunnittelutarveratkaisuihin on tiedostettu eikä lupaa lähdetä edes yrittämään.
Kunnan linjaus on, että uudet talot halutaan entisten yhtey­teen, palvelujen äärelle, eikä hajalleen ympäri pitäjää.

Kunnalla on tällä hetkellä myytävänä 33 omakotitonttia. Eniten niitä on Pikonlinnassa, yhtensä 15 kappaletta. Pitkittyneen taantuman vuoksi kunnan omakotitalokauppa ei ole käynyt huippuvuosien tapaan.
Tunnelin päässä on kuitenkin selkeästi valoa. Haettujen rakennuslupien määrä on tässä asiassa hyvä indikaattori.
Kun tähän vielä lisätään maltillisesti piristynyt kunnan väestönkehitys, ei kunnan elinvoimaisuus tästä näkökulmasta ole ainakaan vähentymässä – päinvastoin.
Vuonna 2015 kunnan nettoväestönkasvu oli ainoastaan 136 henkeä. Tänä vuonna se on jo kuuden ensimmäisen kuukauden aikana 336 henkeä.
Kun kasvu on hallittua, pysyvät kunnan palvelut ja niiden suunnittelu perässä. Räjähdysmäistä kasvua ei kaipaa kukaan, sillä se tietää jälleen tolkutonta päiväkotien ja koulujen rakennus- ja laajennusrumbaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.