Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Raketti yhä tulitteiden ykkönen

Rakettipaketit ja paukkupadat ovat vuodesta toiseen uudenvuodenaaton myydyimpiä ilotulitteita. Näin vakuuttaa myös K-supermarket Kangasalan aulassa ilotulitteita maanantaina myynyt Sanna Törhönen. – Sunnuntai oli vielä hiljainen kauppapäivä, mutta jo silloinkin näitä isoja rakettipakkauksia meni eniten. Myös suojalaseilla on kysyntää. Niitä menee tasaiseen tahtiin, vaikka suurella osalla juhlijoista lasit ovat kotona jo vanhastaan. – Ihmiset ovat entistä valveutuneempia, ja se on hyvä asia, Törhönen sanoo.

Uutiset - 30.12.2014 kello 8.23
Raketti yhä tulitteiden ykkönen

Iltakuudesta yökahteen

Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenaattona ja -yönä kello 18–02.
Tulitteiden käyttäjän on huolehdittava siitä, että ampumispaikka on tarkoitukseen sopiva ja turvallinen.
Poliisi muistuttaa, että ilotulitteiden ampuminen on sallittu vain täysi-ikäisille. Suojalaseitta ja päihtyneenä raketteja ei tule myöskään räiskiä.
Kun raketit on laukaistu ja padat poltettu, ampumapaikka tulee puhdistaa ilotulittieden jäännöksistä viimeistään seuraavana päivänä.

Ohjeet aina ensin

Viranomaiset muistuttavat, että tulitteiden käyttöohjeisiin on syytä tutustua huolellisesti ennen ilotulitusta.
Jos raketti, pata, soihtu tai muu juhlaväline ei toimi tai syty ohjeiden mukaisesti, sen käsittelyssä on loukkaantumisen välttämiseksi noudatettava äärimmäistä varovaisuutta.
Suutariksi jääneeseen paukkuun ei tule koskaan tarttua heti turhaksi osoittautuneen laukaisuyrityksen jälkeen.
Toimimatonta tulitetta ei tule liioin myöhemmin heittää roskalaatikkoon, vaan se pitää palauttaa ostopaikkaan hävitettäväksi.

Vielä parannettava

Vaikka suojalasien käyttö on viime vuosina lisääntynyt, silmävammat ovat edelleen yleisimpiä ilotulitteiden aiheuttamista vammoista.
Asianmukaisia suojalaseja pitämällä näiltä olisi vältytty lähes kokonaan.
Kunnon suojalasit varjelevat silmiä myös pienemmiltä kipinöiltä ja roiskeilta. Harhautuneiden tulitteiden vuoksi suojalasit ovat hyväksi ilotulitusyleisöllekin.

Kuivassa, ei kuumassa

Ilotulitteita tulee säilyttää huolellisesti ennen h-hetkeä. Säilytystilan tulee olla kuiva, eikä se saa olla tavanomaista huonetilaa kuumempi.
Lämmönlähteen vieressä raketteja ei pidä siis säilyttää, ei myöskään ullakolla, kellarikomerossa eikä muissa kerros- ja rivitalojen vastaavissa yhteistiloissa.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös