Rakkaustalkkarit auttavat tekemään parisuhteen kuntokartoituksen: uusi toimintamalli käyttöön Kangasalla

0
Perheterapeutti Arja Seppänen kertoo, että Halataan-kampanjan aloitus on Kangasala-talossa Ystävänpäivänä 14. helmikuuta kello 19. Sen jälkeen on vielä Kangasalan kirkossa puolen tunnin mittainen rakkausmessu, joka alkaa kello 22. Kuva: Tiia Ennala
Perheterapeutti Arja Seppänen kertoo, että Halataan-kampanjan aloitus on Kangasala-talossa Ystävänpäivänä 14. helmikuuta kello 19. Sen jälkeen on vielä Kangasalan kirkossa puolen tunnin mittainen rakkausmessu, joka alkaa kello 22. Kuva: Tiia Ennala

Kangasalan seurakunnan Perhetalo käynnistää helmikuussa Halataan-kampanjan kangasalalaisten parisuhteiden hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Kampanjan kohderyhmänä ovat eri-ikäiset ja erilaiset parit, kuten avio- ja avoparit, seurustelevat, uusparit, samaa sukupuolta olevat parit sekä parisuhteesta haaveilevat yksin elävät henkilöt.

– Maksuttoman kampanjan tavoitteena on vahvistaa kangasalalaisten ihmisten hyvinvointia tukemalla parisuhteita sekä tarjoamalla vapaaehtoisille uusia tapoja toimia seurakunnassa, sanoo idean äiti, perheterapeutti Arja Seppänen.

– Tavoitteena on tarjota myös kaupungin ja järjestöjen työntekijöille maksutonta koulutusta kampanjan sisällöistä ja mahdollisuutta tulla kampanjaan mukaan omaan työhön sopivalla tavalla.

Gaala aloittaa kampanjan

Halataan-kampanja käynnistyy Kangasala-talon gaalassa ystävänpäivänä 14. helmikuuta. Tilaisuus on parisuhdeasioilla höystetty, virkistävä ja voimaannuttava parisuhdejuhla, jossa esitellään musiikin ja parisuhdepuheen lomassa kampanjan tapahtumat.

– Gaala, kuten koko kampanja, toteutetaan pääosin kangasalalaisin voimin. Mukaan juhlaan mahtuu 260 henkeä ilmoittautumisjärjestyksessä. Esiintyjinä ovat The Voice of Finland -kilpailun voittaja Markus Salo ja lauluyhtye Valkea, Arja Seppänen kertoo.

Parisuhteen kuntokartoitus

Kampanjaan kuuluva parisuhteen kuntokartoitus on täysin uusi formaatti parisuhdetyössä; vastaavaa ei ole aiemmin Suomessa toteutettu.

– Kuntokartoitus on tarkoitettu pysähdyspaikaksi omalle parisuhteelle. Kysymyksin ja tehtävin ohjattu keskustelu antaa mahdollisuuden tutkailla parisuhteen vointia. Kuntokartoituskeskustelu kestää kolme tuntia. Se on jaksotettu kahteen osaan, joiden välissä on lounastauko. Keskustelu ei kuitenkaan sovi kriisissä oleville. Yksin eläville keskustelu tarjoaa tilan pohtia omia käsityksiään ja valmiuksiaan parisuhteeseen, Arja Seppänen toteaa.

Arja Seppänen kertoo, että kampanjan myötä kokeillaan myös, sopiiko parisuhteen kuntokartoitus osaksi vihkikeskustelua. Sitä voidaan hyödyntää myös kaupungin ja järjestöjen perhetyössä.

Kuntokartoitusta ohjaavat vapaaehtoiset, tehtävään koulutetut rakkaustalkkarit. Keskusteluissa käydään läpi sellaisia aiheita kuin sitoutuminen, tunteet, ristiriidat, seksuaalinen läheisyys, vuorovaikutus, teot, luottamus ja sovinnon tekeminen.

Kartoituskeskustelun viitekehyksenä toimii Parisuhteen palikat, joka on laajasti tunnettu työkalu. Se auttaa hahmottamaan parisuhteen eri osa-alueita.

– Olen toiminut parisuhdekentässä aktiivisesti 1990-luvulta lähtien, ja haaveenani on ollut pitkään tällaisen parisuhteen kuntokartoituksen kehittäminen ja toteuttaminen. Aloitettuani perheterapeutin virassa Kangasalan seurakunnassa vuosi sitten tähän tuli mahdollisuus. Konkreettisten kysymysten ja tehtävien kehittelyssä on ollut mukana psykoterapeutti Minna Ylinen ja rakkaustalkkarien kanssa on hiottu kokonaisuutta.

Arja Seppänen kertoo, että kampanjan myötä kokeillaan myös, sopiiko parisuhteen kuntokartoitus osaksi vihkikeskustelua. Sitä voidaan hyödyntää myös kaupungin ja järjestöjen perhetyössä.

Parisuhderempasta työkaluja

Kumppanit arvioivat itse kuntokartoituskeskustelun jälkeen suhteensa vahvoja alueita ja kehitettäviä kohtia. Kampanjan Parisuhderemppa-tapahtumissa voi sitten vahvistaa niitä parisuhteen osa-alueita, joissa kumppanit kokevat kehittämistarvetta.

– Parisuhderemppa sisältää luentoja ja parisuhdepäiviä, jotka antavat työkaluja parisuhteesta huolehtimiseen. Tunnin verran kestävät luennot ovat käytännönläheisiä ja huumorilla höystettyjä. Aiheina ovat muun muassa Avaimia parisuhteen vuorovaikutukseen ja Kipinöitä kosketukseen.

Teemapäivinä puhutaan esimerkiksi työkaluista parisuhteen ristiriitoihin. Osa näistä järjestetään yhteistyössä Kangasalan kaupungin työntekijöiden kanssa.

Seurakunta satsaa

Seppänen toteaa, että kampanjan taustalla on toisaalta Perhetalon tämän vuoden painopiste, parisuhteen tukeminen, toisaalta ajatus siitä, että parisuhteen vahvistamiseksi on olemassa paljon hyviä työkaluja.

– Tunnetaitoja voi oppia ja ristiriitoihin on työkaluja, ja tavoitteena onkin, että ihmiset innostuisivat käyttämään kampanjassa rakentuvaa työkalupakkia. 

Kangasalan seurakunta on satsannut jo aiemmin perheiden ja parisuhteiden hyvinvointiin käynnistämällä Perhetalon toiminnan ja perustamalla perheterapeutin viran.

Halataan-kampanjassa Perhetalon ja sen työntekijöiden tukena ovat vapaaehtoiset rakkaustalkkarit, joita on tällä hetkellä 25.

– Asiakastyössä asiakkaan kohtaa ammattilainen, mutta parisuhteen hyvinvoinnin lisäämisessä vertaistuki on tärkeä voimavara. Kampanjaa on rakennettu yhdessä vapaaehtoisten kanssa iloisella meiningillä. Rakkaustalkkarien koulutuksessa on koettu oivalluksia ja mukavaa yhdessäoloa. Vapaaehtoisille rakkaustalkkarin tehtävä tarjoaa kiinnostavan yhteisen harrastuksen, josta on myös hyötyä, perheterapeutti Arja Seppänen sanoo.

Lisätietoja Halataan-kampanjasta

Ilmoittautuminen ystävänpäivän rakkausgaalaan alkaa 20. tammikuuta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.