Rantakoulussa on rauhallista oppia. Ruutanan koulukeskuksen lisätilat on rakennettu valmiiksi tehtaan suojissa

0
Uusissa opetustiloissa on myös älytaulut.

Ruutanan koulun takanurkalta näkee alhaalla rannassa olevan uuden rakennuksen. Se on Rantakoulu, ja sen paras puoli on rauha.

Rantakoululla on oma pihapiiri, jossa lapset voivat leikkiä. Piha-aluetta on siistitty, samalla puiden oksat ovat päässeet hyötykäyttöön.

– Tässä on aika iso metsä, jossa saa rakennella majoja, tokaluokkalainen Petro Takala kertoo.

Sisälle tultaessa takit ja kengät jätetään eteiseen. Lattialämmitys on oppilaista hyvä juttu. Se on mukava jaloille eikä sukatkaan kastu niin helposti, kun taas lähdetään ulos. Myös luokista avautuvat maisemat ovat mieleiset. 

– Meidän luokassa on isot ikkunat, joista voi katsella ulos, tokaluokkalainen Olivia Niskanen sanoo. 

Opetustiloissa on neljä luokkaa, jotka sijoittuvat kahdelle eri käytävälle. Syksyllä koulun aloittaneet Rosanna Lehtonen ja Miika Niemeläinen maalaavat kuvia, jotka liittyvät heidän pian täyteen tulevaan 100. koulupäivään. Syyslukukauden Rosanna ja Miika olivat kivikoulun vanhoissa tiloissa. Suurin muutos on metelin määrässä. Neljä luokallista oppilaita ja hyvä äänieristys takaavat työrauhan. 

– Täällä on paljon rauhallisempaa, käytäviltä ei kuulu melua, Rosanna toteaa. 

Luokissa on myös uutta opetusteknologiaa, kuten älytaulut.

– Se on kiva, siihen voi piirtää sormella, Miika sanoo.

Luokat eivät tunnu ahtailta, vaikka kaikkia tavaroita ei vielä ole järjestetty paikoilleen.

– Isompaan luokkaan mahtuu olemaan tavarat ja me, tokaluokkalainen Pyry Muotio kertoo. 

Rakennuksessa on huomioitu koulumaailman tarpeet. Emmi Oinosesta on hyvä, että luokissa on kaksi ovea. Sitten ei ole tunkua, kun kaikki tulevat yhtäaikaa sisälle. Ihan pelkkää auvoa uudessa rakennuksessa opiskelu ei kuitenkaan ole. Kritiikkiäkin annetaan. 

– Mäki yläpihalle on aika rankka kulkea, Emmi toteaa. 

Lisätiloja on todella kaivattu, sillä Ruutanan päiväkodin toiminta siirrettiin sisäilmaongelmien takia Ruutanan koulukeskuksen tiloihin viime syksynä. Ruutanan koulu on tarkoitus peruskorjata parin vuoden sisään, mutta työ on vasta selvitysvaiheessa. Samalla pohditaan tilatarpeita.

Rakennuksen nopea ilmaantuminen saattaa kummastuttaa paikallisia eikä ihme: yöllä ajaneet leveät kuljetukset toivat tilaelementit paikalle marraskuun lopulla. Kahdeksasta moduulista koottu Teijo-talo otettiin käyttöön vuoden alussa.

–Se on valmistettu katoksen alla tehtaalla, pohjalaatta valettu aina yhden tilaelementin kohdalle ja rakennettu seinät valmiiksi. Sitten se on tuotu paloina paikalle, ja liitetty yhteen, rakennuttaja Timo Harra Kangasalan kaupungilta kertoo.

Talon tekeminen tehtaalla takaa sen, että kosteutta ei ole päässyt rakenteisiin valmistusvaiheessa. Myös aikataulut pitävät paremmin, kun sää ei aiheuta työmaahaittoja.   

Ennen siirtoa rakennusta varten on tehty tarvittavat maanrakennustyöt ja tontille on tuotu kunnallistekniikka. Siirtotilojen kokonaiskustannus on noin 1,3 miljoonaa euroa.

Väliaikaisiksi tarkoitetut tilat täyttävät pysyvänkin talon ominaisuudet. Rakennusta aiotaan jatkossakin hyödyntää lähtokohtaisesti koulu- ja päiväkotikäytössä, mutta tilojen muunneltavuus mahdollistaa monenlaisen käytön. 

– Kyllä se on tarkoitus tulevaisuudessa siirtää. Vaikea arvioida aikaa, mutta mahdollisesti se on nykyisellä paikallaan viitisen vuotta, Harra arvelee.

Kaupungilla ei ole toista ihan vastaavanlaista rakennusta, mutta käytössä on muitakin väliaikaisia siirtotiloja. 

–Kun suunnitellaan koulujen peruskorjaushankkeita, pitää miettiä myös väliaikaissijoituspaikkoja. Vatialan koululla esimerkiksi on vuokraparakkeja sekä kentällä tilaelementtirakennuksia. 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.