Koti Uutiset Rapu on liikkeellä – sadalla saksiniekalla irtoaa Helan går

  Rapu on liikkeellä – sadalla saksiniekalla irtoaa Helan går

  0
  Heikki Oksala on intohimoinen kalastaja ja ravustaja. Sadalla ravulla pitää jo muutamat juhlat.

  Lämpimän ja valoisan yön jälkeen rapumerroissa odotti pienoinen yllätys, kun Heikki Oksala koki kauden ensimmäiset rapumertansa Längelmävedellä tiistaiaamuna.

  – Lupaava saalis. Toistakymmenä rapua kahdeksalla merralla, Kuhmalahdella mökkeilevä Oksala toteaa tiistaiaamuna.

  Etukäteen Oksala vähän pohdiskeli raputilannetta, josko matalissa paikoissa on jo liiankin lämmintä.

  – Kanta on vaihdellut. Viime vuosi oli onneton, kun oli niin kylmä kesä. Parina kolmena edellisenä kesänä rapuja on ollut runsaasti, Oksala muistaa.

  Oksalan tavoitteena on pyydystää ainakin sata rapua perheen ja ystävien juhliin. Hänen mukaansa hyvänä vuonna tavoite täyttyy nopeasti.

  – Viime vuonna piti tehdä neljä viikkoa töitä tosissaan. Toivottavasti nyt tulee vähän helpomman kautta.

  Intohimoinen kalamies kiinnostui ravustuksesta, kun saksiniekat alkoivat mönkiä Haapasaarenselältä kohti mökkirantaa. Oksala sai kuulla kannan leviämisestä ja hankki pyydykset ja luvat, kuten moni muukin samaan aikaan kymmenisen vuotta sitten.

  – Rapuja ei ollut vielä 32 vuotta sitten, kun ostimme mökin. Sen jälkeen niitä on ollut kiitettävästi ja, kanta tuntuu vahvistuvan.

  Miehen mukaan Rutasaaren edustan hiekkapohja ja kivikkoiset ranta-alueet soveltuvat hyvin rapujen narraamiseen. Ravustaja upottaa mertansa karikoiden reunoille parin metrin syvyyteen. Syöttikalat hän pyytää itse.

  Länsituulella ravustus ei kuitenkaan onnistu, sillä selältä puhaltava tuuli nostaa sellaiset laineet, että merratkin siirtyvät pitkin pohjaa.

  – Kesällä pidetään juhlia, ja muutama kymmenen rapua laitetaan pakkaseen. Kyllä me rapulaulujakin laulamme. Helan går on suosikkini, Oksanen myhäilee.

   

  Rapu liikkuu

  Längelmäveden kalastusalueen hallitukseen kuuluvan Tapani Virtasen mukaan ravustus on alkanut ainakin Vesijärvessä mukavasti. Lämpimät vedet ovat edesauttaneet kuoren vaihtoa.

  – Näyttää siltä, että rapu on saanut kuoren vaihdettua, ja se on lähtenyt hyvin liikkeelle.

  Jos kuorenvaihto on kesken ravustuksen alkaessa, haavoittuvainen elikko pysyy piilossa, jottei joudu petokalojen saaliiksi.

  Virtasen pyydyksissä noin joka kuudes rapu on yli 10-senttinen. Sen pienempiä Virtanen ei edes viitsi ottaa, koska syömistä on niin vähän. Myös pienikokoiset naaraat on hyvä heittää veteen sukua jatkamaan.

  – Rapujen koko vaihtelee 6‑12 senttiin, mikä on hyvä asia. Se kertoo siitä, että kanta jatkuu ja vahvistuu.

  Virtanen ravustaa samoilla paikoilla vuodesta toiseen. Kannan kokoa on hänen mukaansa vaikea arvioida, koska pienet takaisin veteen heitetyt yksilöt saattavat mönkiä seuraavana yönä takaisin pyydykseen kun taas isot poimitaan talteen.

  Virtasen mukaan täplärapua on istutettu Vesijärveen viimeksi 1990-luvulla, kun rutto vei viimeisetkin jokiravut. Täplärapua tauti taas ei vaivaa samalla tavalla kuin alkuperäistä lajia.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän