Raskasta polttoöljyä valui 17 kilometrin alueelle 9-tiellä – Saattaa sotkea autoja

0

Raskasta polttoölyjä on valunut 9-tielle 17 kilometrin matkalle tänään keskiviikkona keskipäivän aikaan. Öljyä on valunut Kangasalan ja Oriveden alueella yhteensä noin 700 litraa.

Alun perin pelastuslaitos arvioi öljyä valuneen noin 25 kilometrin matkalle 500 litran verran. Tietoja täsmennettiin myöhemmin.

Pelastuslaitoksen päivitetyn tiedon mukaan vuoto on alkanut noin 10 kilometriä ennen Orivettä ja päättyi Oriveden itäpuolella noin 7 kilometrin päässä Oriveden keskustasta.

Päivystävä palomestari Jari Hiltunen kertoo, että raskas polttoöljy on valunut säiliöauton pohjaventtiilistä. Vuoto alkoi Tampereen puolella, ja kuljettaja huomasi sen noin seitsemän kilometriä Orivedeltä Jyväskylän suuntaan.

Vuoto aiheutui alustavan arvion mukaan pohjaventtiilin ja ilmaventtiilin aukeamisesta mahdollisesti tärinän vaikutuksesta.

Kuljettaja sai suljettua vuodon itse.

Pelastuslaitos sai hälytyksen asiasta kello 12.17. Torjuntatyöt ovat käynnissä pääosin Oriveden päässä. Öljyä on muun muassa imeytetty turpeeseen ja harjattu pois säiliöauton pysähdyspaikan läheisyydessä.

– Tilanne on hankala, sillä öljy on ehtinyt levitä ja imeytyä asvalttiin. Se on kulkeutunut autojen pyörissä ja sotkenut varmasti myös ajoneuvoja, Hiltunen sanoo.

Hän kertoo, että pelastuslaitos on tietoinen ainakin yhdestä henkilöautosta, joka on sotkeutunut vuotaneesta polttoöljystä pahoin.

– Tapauksia on varmasti muitakin, mutta moni ei toki huomaa tilannetta kuin vasta myöhemmin. Aurinkoisella kelillä öljy on pysynyt tien pinnassa märkänä ja roiskunut autojen pelteihin. Siihen se sitten jämähtää ja on vaikeasti poistettavissa. Se jää pintaan samaan tapaan kuin piki, Hiltunen kertoo.

On vaikea arvioida sitä, kuinka kauan polttoöljyä on tien pinnassa.

– Tilanne on hankala. 25 kilometriä on niin pitkä matka, että öljyn leviämistä ja sotkemista voisi estää vain tieosuuden katkaisemalla. Ja sitä ei voi tässä tilanteessa tehdä, Hiltunen sanoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.