Ratkaiseeko raha vaalituloksen?

0

Nyt on ilmaisen kahvin, makkaran ja muidenpikkutavaroiden markkinat.
Esimerkiksi viime lauantaina Kangasalla oli tarjolla ainakin tavallista makkaraa ja mustaamakkaraa, mehua, kahvia, ruissipsejä ja ruusuja. Lounaan saattoi hyvinkin syödä tällä kertaa eduskuntavaaliehdokkaan piikkiin.

Lain mukaan valittujen edustajien ja varaedustajien on kerrottava vaalirahoituksestaan julkisesti. Ilmoituksessa on eriteltävä myös lainarahan osuus.
Ehdokas voi tehdä ilmoituksen myös ennakkoon ennen vaalipäivää. Ilmoitus sisältää suunnitelman vaalirahoituksesta ja vaalikampanjan kuluista.
Julkisesta palvelusta löytyvät kangasalalaisehdokkaista Hanna Holman (kesk), Hanna Laineen (sd), Timo Keskisen (kd), Jorma Mäntylän (vas) ja Riitta Santala-Köykän (vihr) ilmoitukset.
Muiden kuin vaaleissa valituiksi tulleiden sekä varasijalle valittujen ennakkoilmoitukset pidetään verkossa 30 päivää vaalien tuloksen vahvistamisesta.

Viime vaaleissa kalleimman kampanjan teki Arto Satonen (kok), joka kulutti kampanjaan lähes 90 000 euroa. Vähiten rahaa käytti Veltto Virtanen (ps), joka meni läpi vaatimattomalla 2 300 euron budjetilla.
Kangasalan ehdokkaista kukaan ei ole lähtenyt Satosen tielle. Virallisissa ennakkoilmoituksissaan ehdokkaat sijoittavat kampanjaansa rahaa melko maltillisesti: Holma 6 500, Laine 7 290, Keskinen 10 000, Mäntylä 2 500 ja Santala-Köykkä 1 000 euroa.
Jorma Jussila (kd) ja Mika Ollila paljastavat vaalirahasuunnitelmansa entisen kansanedustajan, Heikki A Ollilan blogissa Kangasalan Sanomien verkkosivuilla.
Jussila kertoo käyttävänsä kampanjointiin noin kolme tonnia ja Ollila noin 10 000 euroa. Lainekin myöntää siellä, että kampanjasumma kivunnee kymppitonniin.
Lotta Asikainen (Ipu) ja Marko Törhönen eivät ole kertoneet kampanjasummistaan.

Raha näitä vaaleja tuskin ratkaisee kenenkään kangasalalaisehdokkaan kohdalla. Näkyvyyttä  rahalla kyllä saa. Kuinka pitkälle se kantaa, nähdään vaalisunnuntaina 19. huhtikuuta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.