Rattijuopot eivät ole kadonneet Kangasalan teiltä – Arkirikollisuudesta tiedottaminen jää poliisilla tutkinnan jalkoihin

0
Huumausaineiden vaikutuksen alaisina autoilevat eivät ole kadonneet Kangasalan kaduilta, vaikkei heitä enää aiempaan malliin lehden palstoilla näy. Poliisin aika ei tahdo riittää tiedottamiseen.
Poliisi kertoo, että sillä ei ole resursseja tehdä juurikaan kenttävalvontaa, jossa nuorten huumeiden käyttö tulisi ilmi.

Osa lukijoistamme on ihmetellyt, josko rattijuopot ja varkaat ovat tyystin lomailleet viime kuukausien ajan, koska rötöksiä ei ole juurikaan näkynyt Kangasalan Sanomien palstoilla.

Poliisin tilastojen valossa meininki jatkuu entisellään, mutta paikallistason viestinnässä on tapahtunut muutoksia. Esitutkintavaiheessa olevien rikosten tiedottamista säätelee esitutkintalaki.

Sisä-Suomen poliisin viestintäpäällikkö, ylikonstaapeli Nina Juurakko-Vesikon mukaan laki ei vaadi antamaan yleisölle tai medialle informaatiota.

Sen sijaan laki rajoittaa tiedottamista monestakin syystä. Poliisin lausunnot eivät muun muassa saa vaarantaa tutkintaa, loukata yksityisyyttä tai saattaa ulkopuolisia epäilyksenalaisiksi.

Tilannekeskuspäivystäjälle tulee päivittäin tieto keskimäärin noin 344 epäillystä rikoksesta. Niistä päivystäjä valitsee Sisä-Suomen poliisin päivittäistiedotteeseen joitakin tapauksia.

– Tiedotteessa kerrotaan esimerkkejä rattijuopumuksista, liikennerikkomuksista, varkauksista tai julkisella paikalla tapahtuneista pahoinpitelyistä jokseenkin sattumanvaraisesti, Juurakko-Vesikko kertoo.

Hänen mukaansa kuntakohtaiseen palveluun ei ole mitään mahdollisuutta, koska alueeseen kuuluu 45 kuntaa. Tarvittaessa paikallismedia saa tietoa alueen poliisiuutisista ottamalla suoraan yhteyttä paikalliseen tutkinnanjohtajaan, joten tiedonsaanti ei ole vain päivittäistiedotteen varassa.

Paikallinen tutkinnanjohtaja vastaa viestimisestä kuntatasolla.

– Tiedottaminen on tarkkaa puuhaa ja vaatii aikaa, jottei tule rikkoneeksi esitutkintalakia. Tutkinnanjohtajilla on varmasti vilpitön halu kertoa yleisölle mitä yhteiskunnassa tapahtuu, mutta heillä on kädet täynnä työtä muutenkin, Juurakko-Vesikko toteaa.

Lue myös: Kangasalan aseman tutkinnanjohtaja: Yleisövihjeet auttavat poliisia selvittämään rikoksia

Esitutkinnasta tiedottaminen
Jos esitutkinnasta on asian yhteiskunnallisen merkityksen, sen herättämän yleisen mielenkiinnon, rikoksen selvittämisen, rikoksesta epäillyn tavoittamisen, uuden rikoksen estämisen tai rikoksesta aiheutuvan vahingon estämisen vuoksi taikka muusta vastaavasta syystä tarpeen tiedottaa, tiedottaminen on tehtävä niin, että ketään ei aiheettomasti saateta epäilyksenalaiseksi ja että kenellekään ei tarpeettomasti aiheuteta vahinkoa tai haittaa.

Henkilön nimen tai kuvan saa antaa julkisuuteen vain, jos se on välttämätöntä rikoksen selvittämiseksi, rikoksesta epäillyn tavoittamiseksi, uuden rikoksen estämiseksi tai rikoksesta aiheutuvan vahingon estämiseksi.

Esitutkinnasta tiedottamisessa on lisäksi otettava huomioon 4 luvussa säädetyt esitutkintaperiaatteet. Velvollisuudesta pitää salassa esitutkinnassa ilmi tulleet seikat säädetään erikseen.

Oikeus antaa tietoja esitutkinnasta julkisuuteen on tutkinnanjohtajalla ja hänen esimiehillään sekä heidän määräämällään muulla virkamiehellä. Oikeus tietojen antamiseen on myös syyttäjällä esitutkinnan päättymisen jälkeen.

Esitutkintalaki luku 11, pykälä 7

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.