Pääuutiset Rättisitikka selviää vaikka autiomaassa – yhdistyksen uusi puheenjohtaja uskoo harrastuksen kasvavan

Rättisitikka selviää vaikka autiomaassa – yhdistyksen uusi puheenjohtaja uskoo harrastuksen kasvavan

1
Pirkko Kivinen on Suomen rättisitikkaydistyksen uusi puheenjohtaja. Kuva: Niina Turunen

Kangasalalainen Pirkko Kivinen astuu tammikuussa Suomen rättisitikkayhdistyksen eli Citroën 2CV-yhdistyksen puheenjohtajaksi. Autoharrastus vetää puoleensa niin pariskuntia kuin perheitäkin, mutta nainen yhdistyksen puheenjohtajana on vielä erikoisuus.

Seura on perustettu vuonna 1962 ja Kivinen on ollut mukana 1970-luvun puolesta välistä lähtien.

– Päädyin autoharrastamisen pariin silloisen poikaystäväni, myöhemmän puolisoni kautta. Kun tyttökaverini ja heidän poikaystävänsä ajoivat Fordeilla lauantaisin grillin edessä, minä istuin poikaystäväni rättisitikassa. Siinä oli keltaiset vanteet ja se lähti käyntiin vain veivistä kampeamalla. Silloin punnittiin, että tämäkö on se, mitä haluan. Päätin, että juuri niin, Kivinen muistelee.

Vuonna 1976 tehtiin parinkymmenen rättisitikan voimin matka silloisen Neuvostoliiton halki Mustallemerelle Odessaan, ja tultiin Valko-Venäjän ja Unkarin kautta takaisin.

Pirkko Kivinen

Kivinen on tehnyt rättisitikan kyydissä lukuisia reissuja, ja siihen tarkoitukseen rättisitikka sopiikin erityisen hyvin.

– Rättisitikka on nimenomaan reissuauto. Vuonna 1976 tehtiin parinkymmenen rättisitikan voimin matka silloisen Neuvostoliiton halki Mustallemerelle Odessaan, ja tultiin Valko-Venäjän ja Unkarin kautta takaisin. Siihen aikaan ei ollut kännyköitä ja byrokratia oli aikamoista, Kivinen kuvailee.

Autolla erämaan halki

Kivinen automatkailee edelleen, viime kesänä hän ajoi maailmankokoukseen Kroatiaan ja takaisin. Myös Australia on tullut tutuksi.

– Kerran ajoimme ystävien kanssa Perthistä erämaan halki Alice Springsiin. Tuhat kilometriä lähimpään asumukseen, hyvässä porukassa paikallisten rättisitikkaharrastajien kanssa. Kyllä sieltäkin selvittiin, ja kyllä ne ovat olleet huimia seikkailuja. Eihän siellä ole teitä, vaan mennään kivien, louhosten ja hiekkadyynien lävitse, Kivinen kuvailee.

Kivinen kuvailee rättisitikkaa hyväksi, mukavaksi ja haastavaksi käsityöksi.

– Nykyautoille ei voi tehdä oikein mitään, jos ne lakkaavat käymästä. Rättisitikka on tekniikaltaan sellainen auto, että sitä voi rakentaa ja korjailla. Meillä on omat alustat sosiaalisessa mediassa, joissa kysellään neuvoa ja jaetaan tietoa autojen korjaus- ja rakennusprojekteissa. Auton valmistus on lopetettu vuonna 1983, kalusto on siis vanhaa. Pitkillä matkoilla täytyy tietää perusasioita.

Tapahtumiin lasten kanssa

Vaikka harrastajista valtaosa on edelleen miehiä, Kivinen kuvailee autoharrastuksen olleen jo alusta lähtien perhekeskeinen harrastus.

– Tapahtumissa näkyy perheitä ja pariskuntia, ja niihin on aina voinut tulla turvallisesti pienten lasten kanssa. Viikonlopputapahtumiin osallistuu niin miehiä kuin naisia, ja toista ja kolmattakin sukupolvea alkaa näkyä.

Pienoismalli kertoo, että täällä majailee innokas alan harrastaja.

2CV-killan naispuheenjohtajana Kivinen on ensimmäinen laatuaan.

– Tämä oli aika mielenkiintoinen ja rohkea askel autoharrastajilta. Olen nyt uuden haasteen edessä, mutta tiedän, että minulla on jäsenistön tuki takana, Kivinen vakuuttaa.

Citroën on aina ollut Kivisen perheen automerkki, ja häneltä löytyy tällä hetkellä kolme sen merkkistä menopeliä. Kangasalla 1980-luvulla asuneelle Kiviselle Vehoniemen automuseo on tärkeä paikka.

– Käyttöautona minulla on ollut jo parikymmentä vuotta vuoden 1970 2CV6-mallinen auto. Minulla on myös vuoden 1972 DS sunnuntai- ja juhla-ajeluita varten. Talviautona on nykyaikaisempi Citroën. Vehoniemen automuseolta löytyy samanhenkisiä ihmisiä ja muitakin autoharrastajia. Vien aina omatkin vieraat käymään museolla.

Kivinen uskoo autoharrastuksen suosion olevan nousussa.

– Nykyajan autot eivät anna juuri haastetta ja näyttävätkin aika lailla samalta. Auton kanssa voi kehittää omaa teknistä osaamista ja autoharrastaminen on myös sosiaalista. Kangasallakin voi nähdä vaikka minkälaisia autoja.

1 KOMMENTTI

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän