Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Räyhä-Roope ja ilvesläiset

Kolumni - 5.1.2016 kello 8.00
Henna Ikävalko

Ihminen on melkoisen monimutkainen mysteeri. Jäin pohtimaan ajatusta, kun tyttäreni luki Instagramin Nippelitieto-tilistä, että ihminen näkee koko ajan nenänsä, mutta aivot eivät noteeraa sitä vaan jättävät sen pois näkymästä. Laitoin silmäni vuorotellen kiinni ja tosiaan tuulenhalkoja tuli esille molempien silmien näkymissä. Stereona katsottaessa ei nenää huomaa, ennen kuin siihen kiinnittää huomion.

Samantyyppinen ilmiö ihmisen taidossa huomata vain tarpeellisia asioita esiintyy esimerkiksi silloin, kun on vaihtamassa autoa tai havittelee perheenlisäystä. Yhtäkkiä ympärillä näkyy jatkuvasti samanmerkkisiä autoja taikka raskaana olevia naisia. Muulloin niihin ei kiinnitä huomiota. Joskus kroppa suojelee vaikeilta asioilta ja sulkee liian hankalat faktat pois mielen ulottuvilta.

On vielä todella paljon sellaista, mitä emme ihmiskehosta ja psykologiasta tiedä. Tutkimuksia tehdään ympäri maailmaa, mutta silti meissä on niin paljon ulottuvuuksia, että aina löytyy jotain uutta.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Erästä lehtijuttua tehdessäni hämmästyin, kun ravitsemusterapeutti kertoi, että aterian alussa kannattaa syödä öljypitoinen ja viinietikkainen salaatinkastike salaatteineen. Öljy estää hiilihydraattien imeytymistä ja etikka estää tiettyä entsyymiä pilkkomasta hiilihydraatteja. Näin verensokeri ei nouse liian nopeasti, vaan pysyy pidempään tasaisena ja pitää kylläisyyden tunteen pidempään yllä. Eipä tästäkään ole ollut ennen tietoa.

Näinä päivinä olen seurannut huolestuneena vihan ilmapiiriä, joka tuntuu ryöpsähtelevän pinnalle. Vihaa toisia ihmisiä kohtaan on ollut kautta aikain, mutta sosiaalinen media ja ihmisten vapautuneisuus ovat luoneen kulttuurin, jossa toisia voidaan lynkata julkisesti sanan säilällä. Viha on näkyvää. Tuntuu siltä, että ihminen näkee uutiset ja muiden ihmisten puheet juuri sellaisten silmälasien läpi, jotka hän on päähänsä saanut tai asettanut. Joka puolella huomaa omaa käsitystä tukevia merkkejä – oli sitten rasisti tai uuden ilmauksen mukainen suvakki.

Uskon, että tietyt asenteet siirtyvät isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle. Fanaattisten Tapparan kannattajien lapsista harvoin tulee ilvesläisiä ja toisin päin. Ratissa räyhäävän Roopen lapset jatkavat todennäköisesti ratissa räyhäämistä aikuisiksi kasvettuaan.

Tällä hetkellä pulppuavaan maahanmuuttokeskusteluun en koe voivani osallistua, sillä en tiedä tarpeeksi faktoja tilanteesta. Keskusteluni perustuisi liiaksi luuloihin ja arvailuihin. En kuitenkaan usko, että tänne tulleille vihoittelussa on mitään järkeä. Heitä koskevat päätökset kun tehdään jossain ihan muualla.

Nyt, kun uusi vuosi on pyörähtänyt käyntiin, tein itselleni lupauksen. Tänä vuonna koetan ”nähdä nenäni” yhä useammin, eli katsoa asioita uusilta kanteilta. Yritän löytää nekin tarpeelliset asiat, jotka mieleni koettaa tietoisuudestani piilottaa.

Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös