Koti Uutiset Ringeten SM-kulta tuntuu edelleen kangasalalaistyttöjen joka solussa

  Ringeten SM-kulta tuntuu edelleen kangasalalaistyttöjen joka solussa

  0
  Titta Hänninen, Lotta Kujala, Mette Nurminen ja Neea Turunen uskovat, että ringeten SM-kulta vaati pelikauden aikaiset kaksi häviötä. – Häviöt kasvattivat meitä monella tapaa, tytöt sanovat.

  Se tuli jokaisen tytön uneen. Häviö ringeten finaaliottelussa. Neljä kangasalalaisnuorta oli valmistautunut joukkueensa Tampereen Ilveksen kanssa päiväkausia lauantaiseen mestaruustaistoon.

  – Voi sanoa, että jokainen minuutti oli omistettu finaalille. Jokainen ajatus oli kiinni siinä. Treenattiin paljon ja peliin varauduttiin henkisesti, Lotta Kujala sanoo.

  Kujala näki unta, jossa toinen joukkue nappasi ikävällä tavalla kullan Ilvekseltä.  Neea Turusen unessa voittajajoukkue oli täynnä ystäviä, joiden puolesta ei tällä kertaa voinut iloita.

  Häviö maistui katkeralta myös Titta Hännisen ja Mette Nurmisen unikuvissa.

  Taikauskoisten ajatusten vuoksi kukaan ei uskaltanut puhua unistaan ennen finaaliottelua.

  – Voiton jälkeen olikin sitten aika helppoa kertoa muille hirvittävistä unista, Hänninen naurahtaa.

  Vaikka Ilves hallitsi B-nuorten sarjaa koko kauden ajan, ei SM-kulta ollut joukkueelle läpihuutojuttu. Heti pelin alkuun hajosi jääkone. Siihen mennessä joukkueen jäsenet olivat tehneet omatoimiset treenit, huutotsemppipomppineet kopissa ja lämmitelleet jäällä.

  Sitten tuli tieto jääkoneen hajoamisesta.

  – Siinä meinasi pää ja keho hajota. Jännitys oli käsin kosketeltavaa. Sykkeet olivat seistessäkin 180:ssä, Hänninen kuvailee.

  Taikauskoisten ajatusten vuoksi kukaan ei uskaltanut puhua unistaan ennen finaaliottelua.

  Kone oli ehjä tunnin ja 20 minuutin odottelun jälkeen. Oli taiston aika.

  Kauden 25 pelistä Ilves nappasi 23 voittoa. Mette Nurmisen mukaan voitot eivät olleet murskavoittoja, vaikka iso osa niistä melko helposti tulikin.

  – Karsintasarjan ajan joukkueen pelaaminen oli aika hakemista. Oikea pelityyli ja varmuus löytyivät vasta SM-sarjassa, Kujala sanoo.

  Hännisen mukaan kaksi häviötä olivat välttämättömät mestaruuden voittamisen kannalta.

  – Ilman niitä emme olisi voittaneet kultaa. Ne kasvattivat meitä ja herättivät pois vääränlaisesta varmuudesta, hän sanoo.

  Finaalia ajatellen myös Lahtea vastaan pelattu peli ennen pudotuspelejä oli merkityksellinen. Joukkue oli aluksi häviöllä, mutta tsemppasi itsensä voittoon viime metreillä.

  Niin kävi myös finaalissa, jossa Hyvinkään Ringette vei alkuun joukkuetta kuin pässiä narusta. Toisen erän jälkeen tilanne oli 0–2.

  – Tauolla päätimme, että nyt aletaan tehdä niitä maaleja, Turunen sanoo.

  Ja maaleja tuli. Lopulta kulta vietiin luvuin 4–3.

  Hänninen kertoo muistavansa summerin vihellyksen ja mitalien vastaanottamisen.

  – Siinä välissä on totaalinen black out. Voiton aiheuttama tunnevyöry oli niin hirvittävän iso, hän muistelee.

  Kypärät ja mailat lentelivät. Tehtiin ihmiskeko pelaajista. Kannettiin valmentaja suihkuun. Kiljuttiin ja naurettiin.  Elettiin voittoa koko keholla.

  Voitosta on kulunut reilu viikko. Hänninen oikoo kehoaan ja sanoo pelin ja voiton – ja oikeastaan koko kauden – tuntuvan yhä kehossa.

  – Raajoja särkee ja väsyttää. Palautuminen onkin tärkeää. Niin henkinen kuin fyysinenkin.

  Mielen ja kehon liittoa tarvitaan myös peleihin valmistauduttaessa. Turunen nauraa kertoessaan monimutkaisista henkisistä kikoistaan, joilla hän valmistautuu yksittäisiin peleihin.

  – Esimerkiksi ennen peliä saatan vetää niin monta Alpen-patukkaa kuin haluan maaleja tehdä. Saatan kieltämättä olla hitusen taikauskoinen.

  Ringeten peluu vaatii erityisesti voimaa ja massaa, jottei sitä ”ihan lentelisi jäällä”. Siksi syödä saa hyvin, ja pitääkin, oikein kunnolla.

  – Emme todellakaan syö kuten vaikkapa bikini fitness -tyypit tai balettitanssijat. Herkutellakin saa, kunhan se ei ihan karkaa käsistä, Hänninen sanoo.

  Kujala rentouttaa itsensä musiikkia kuuntelemalla ennen pelejä.

  – Sellaista menevää sen on oltava. Räppiä tai jotain muuta, jolla pääsee kunnon tsemppitilaan. Itkumusiikkia kuuntelemalla ei voittoja napsita.

  Ringette on vauhdikasta katseltavaa. Ennen kaikkea ringette tunnetaan kuitenkin pelisilmää ja älyä vaativana lajina. Syötöillä on tärkeä merkitys. Pelikentän viivat määrittelevät tarkkaan, missä pelaajat saavat kunakin pelin hetkenä olla.

  – Jääkiekossa vedetään pitkä päätyyn ja perään. Ringetessä sellainen ei ole mahdollista viivasääntöjen vuoksi, Turunen sanoo.

  Hännisen mukaan luistelutaidoilla pärjää ringetessä tiettyyn pisteeseen saakka.

  – Mutta jos et opi taktiikoita eikä sinulle ole pelisilmää kokonaisuuksien hallitsemiseen, et voi kehittyä määrääsi enempää.

  Laji sekoitetaan usein curlingiin.

  – Minultakin on monta kertaa tultu kyselemään, että onko curlingin pelaaminen kivaa ja miltä tuntuu harjata sitä jäätä, Hänninen mainitsee.

  Ringetteä tuntemattomat saattavat myös kohdistaa lajiin tietynlaista vähättelyä.

  – Kysellään, että tuleeko siinä edes hiki tai kasvavatko lihakset, Kujala sanoo.

  Hänninen liittää moiset lausahdukset siihen, että ringette on naisten laji. Sukupuolen hän uskoo myös vaikuttavan moniin ringeten sääntöihin, kuten vaikkapa siihen, ettei pelaajavaihtoja saa tehdä laidan yli.

  – Sitä sääntöä luodessa on varmaan ajateltu, etteivät naiset jaksa hypätä laidan yli, tai ettei hyppyvaihto eleenä ole jotenkin tarpeeksi feminiininen, hän naurahtaa.

  Nuoret luopuisivat ringeten kontaktipelaamisen kiellosta.

  – Kontaktipelaamisen kiellon takia sitä joutuu himmailemaan aika monessa tilanteessa aivan liikaa, eikä koko potentiaaliaan saa kehiin. Ringetessä pilli soi monesti aivan liian usein. Se häiritsee pelin kulkua, Turunen toteaa.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän