Arjessa mukana | Menovinkit

Risto Mattila on kuvannut valkoposkihanhikuvia lintuperspektiivistä – ”Kopteri antaa valokuvaukseen aivan uusia näkymiä

Valkoposkihanhikuvia lintuperspektiivistä Kopteri antaa kuviin uusia näkymiä. Jouni Valkeeniemi, teksti & kuva Risto Mattila on tuonut Kuhmalahden kirjastoon nähtäväksi valokuvia valkoposkihanhien parvista, joita on syksyisin lepäillyt Tervaniemenlahdella ja sen lähitienoolla. Erikoiseksi näyttelyn tekee se, että osa hanhiotoksista on otettu kuvauskopterilla – siis lintuperspektiivistä. Ilmakuvissa Tervaniemenlahden lähitienoo hehkuu ruskan väreissä, ja veden pinnalla näkyy iso kerääntymä mustavalkoisia hanhia. Katsojan silmä valehtelee, ja oma arvio hanhien lukumäärästä jää alakanttiin. Linnut on nimittäin laskettu kuvista. Enimmillään syksyn 2017 parvessa oli noin 5 000 valkoposkihanhea, mikä on tiettävästi suurin Pirkanmaalla havaittu tämän lajin kerääntymä. – Kopteri antaa valokuvaukseen aivan uusia näkymiä, varsinkin tällaisiin parvikuviin, Mattila sanoo. Uutta on myös siinä, että kun hanhimassaa tarkastelee rannalta, näyttää kuin ne uisivat aivan kylki kiinni toisen kyljessä. Kopterikuva paljastaa, että näin ei suinkaan ole. Hanhilla on isossakin laumassa omaa tilaa ympärillään. Mattila on operoinut kuvauskopterin kanssa jo vuosia. Hän osaa lennättää sitä niin, ettei hanhiparvi heti säiky taivaalla surisevaa härveliä. Mattilan kopteri toimii usein myös ”apusilminä” Sääksisäätiön väelle, kun nämä vuosittain tarkastavat kalasääsken pesiä. Valtaosa nyt nähtävillä olevista otoksista on kuitenkin otettu maan kamaralta. Kattaus on monipuolinen, hanhista on sekä lähi- että miljöökuvia. Mattilan kuvista on bongattavissa myös muiden muassa kurkia, joutsenia, metsä- ja kanadanhanhia sekä jalohaikaroita. Tuoreimmat kuvat ovat syksyltä 2020. Erityisen vaikuttavia ovat otokset juuri lentoon nousseesta ja kuvaajaa kohti lentävästä parvesta. Ilma on sakeanaan siivekkäitä. Miten ne eivät törmäile toisiinsa, vaikka tuhansia hanhia kohoaa irti maasta yhtäaikaisesti? Syksyn 2017 ennätysparven jälkeen isoja määriä valkoposkia lepäili Tervaniemenlahden alueella myös 2019 ja 2020. Tänä syksynä valkoposkia oli Mattilan mukaan enimmillään 200–300 yksilöä. Valkoposkihanhien pääjoukot pesivät Venäjällä Jäämeren rannoilla, ja ne muuttavat paljolti Suomen kautta talvialueilleen Pohjanmeren rannoille. Suomessa syyskuun alussa tehdyissä laskennoissa valkoposkien syyskanta on laskenut kahtena peräkkäisenä vuonna. Risto Mattilan valokuvia nähtävillä Kuhmalahden kirjastossa 7. tammikuuta 2022 saakka.

Risto Mattila on tuonut Kuhmalahden kirjastoon nähtäväksi valokuvia valkoposkihanhien parvista, joita on syksyisin lepäillyt Tervaniemenlahdella ja sen lähitienoolla. Erikoiseksi näyttelyn tekee se, että osa…


Tämä sisältö on Kangasalan Sanomien tilaajille

Tilaa lukuoikeus alkaen 3,50 €.

TilaaKirjaudu

Yksi kommenttiKommentoi

  • Kalevi15.12.2021 klo 20:02

    Suomen luonnonvalokuvaajien kilpailusäännöt kieltävät dronekuvat lintujen ja nisäkkäiden kuvaamisessa. Tämä sen tähden etteivät dronekuvaajat häiritsisi eläimiä. Tämänkin kuvaajan kannattaa miettiä kuvaamistapojaan.