Rompetori tekee kaivatun paluun Kangasalle: ”Tästä tehdään vuosittainen juttu”

0
Sopiva paikka uudelle rompetorille, tuumivat Leila Suutarinen ja Martti Piltz entisellä TVH:n varikkoalueen pihakentällä Kisarannassa.
Sopiva paikka uudelle rompetorille, tuumivat Leila Suutarinen ja Martti Piltz entisellä TVH:n varikkoalueen pihakentällä Kisarannassa.

Rompetoriperinne on tekemässä kaivatun paluun Kangasalle.

Elokuun lopulla järjestettävät ensimmäiset Kangasalan varaosa- ja rompemarkkinat toteutetaan Restaurantapäivien hengessä, mutta pienimuotoisempana tapahtumana.

– Olemme tyytyväisiä, jos tulee tuhat kävijää, kaavailevat tapahtuma-aktiivit Martti Piltz ja Leila Suutarinen Tampereen Seudun Mobilisteista.

Huippusuosittujen Restaurantapäivien siirtyminen Teivon ravikeskukseen kolme vuotta sitten jätti Kangasalle rompetorin kokoisen aukon. Sitä paikkaamaan tulee uusi markkinatapahtuma, jossa pääpaino on autopuolen tuotteilla.

– Mobilistien puheenjohtajana itseäni harmitti suuresti, ettei Restaurantapäiviä voitu enää pitää Kangasalla. Oli mahdotonta jatkaa Pikkolassa pysäköintiongelman takia, Piltz sanoo.

Jotakin Restaurantapäivien suosiosta ja liikennemääristä kertoo Piltzin esittämä vertaus.

– Jalkapallokentälle mahtuu parkkiin noin 300 autoa. Restaurantapäivillä tilantarpeena oli parkkipaikka 2 000 autolle.

Restaurantapäivien siirtyminen Teivoon koettiin täällä henkisenä tappiona. Onhan Kangasala koko Suomen rompetorikulttuurin syntysija.

Uusi tapahtumapäivä pidetään Kisarannassa, entisen TVH:n tukikohdan piha-alueella.

Järjestävän tahon eli mobilistien suunnitelmakartassa on piirretty paikat 150 myyntipöydälle.

– Ajatuksena ei ole “kerta ja karkuun”, vaan tästä tehdään vuosittainen juttu. Palautetaan perinne, Suutarinen sanoo.

Yleisesti torimyynnin perusideana on kaupanteko, mutta rompetorien vahvana tukijalkana on yhteisöllisyys. Rompetorit kukoistavat, vaikka megatrendi kaupankäynnissä on nettiin siirtyminen.

– Olen jo koonnut tapahtumaa ajatellen laatikollisen vanhoihin autoihin sopivia polttimoita. Eihän niistä paljon rahaa saa, mutta ne voivat olla tärkeitä löytöjä monelle asiakkaalle, painottaa Vehoniemen automuseon emäntä.

Suutarinen pitää rompetorien kaltaisia tapahtumia merkittävinä myös Vehoniemen ja Mobilian automuseoille.

– Ilman tapahtumia ihmiset eivät tänä päivänä oikein enää liiku. Mutta sitten kun heitä tänne tulee, he käyvät mielellään molemmissa museoissa.

Tampereen Seudun Mobilistien kirjattuna strategiana on pyrkiä kehittämään Kangasalle uusia tapahtumia.

Nelikantayhteistyö mobilistien, Kangasalan kaupungin, Mobi­lian­ ja Vehoniemen automuseon kesken on jo tuottanut Kurvaa ­Kangasalle -tapahtuman.

– Pyrimme kirkastamaan Kangas­alan autokaupunki-imagoa. Sitä paitsi rompetorit ovat olleet käytännön kierrättämistä jo paljon ennen kuin kierrättämisestä alettiin edes puhua, Piltz painottaa.

Kangasalan varaosa– ja rompemarkkinat lauantaina 24.8. kello 8–15 entisen TVH:n tukikohdan alueella Kisarannassa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.