Röntgenlääkäri Tiina Alakosken vaatteissa ja kotona räiskyvät hyvää mieltä tuovat värit — ”Hillitty en missään nimessä ole”

0
Tiina Alakosken olohuoneen seinällä on näyttävä paratiisimaisema. Talossa asustelevat kissat ovat kaikki erivärisiä. Kuvassa keikistelee Jaffa.

Talon pihassa seisoo kirkkaanpunainen auto, ja ikkunalasin takana vahtii joukko erivärisiä kissoja. Oven auetessa katse nauliintuu kirkkain värein kudottuun räsymattoon.

Ennakkotieto näyttää pitävän paikkansa – tämän talon emännälle Tiina Alakoskelle väreillä on todella väliä.

Eteisen ovella alkanut väri-ilottelu jatkuu keittiössä. Ennen kyökkiin astumista silmät ehtivät rekisteröidä koko olohuoneen seinän kokoiseen värikkääseen paratiisimaisemaan.

Keittiön värimaailma on yhdistelmä hieman limeen taittavaa vihreää ja violettia. Näitä värejä suomalaisissa hillityissä skandinaavisissa kodeissa harvoin näkee — ainakaan yhdessä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tiina Alakosken kanootti on tietenkin värikäs ja kuvioitu kukilla.

– Toisten mielestä tämä on aivan hirveä. Tyttären kaveri totesi keittiön olevan mielenkiintoinen, Alakoski nauraa.

Hänen makuunsa huone on kuitenkin täydellinen.

Kirkkaan punainen rokkaa

Toisin kun voisi päätellä, vihreä tai ­violetti eivät kumpikaan ole Alakosken lempivärejä. Tällä hetkellä hän pitää eniten kirkkaanpunaisesta. Sitä löytyy niin naisen silmälasien kehyksistä, huonekaluista kuin talon alakerran lähes kaikista tekstiileistä.

Vaikka punainen rokkaa nyt, jonkin ajan päästä lempisävy voi olla aivan joku muu.

– Tykkään myös oranssista ja vihreästä. Nykyään rakastan sinistäkin, jota aikaisemmin inhosin. Yhdessä vaiheessa lempivärini oli ruskea, mutta nyt se on vähän jäänyt.

Onko mitään väriä, mistä et pidä?

Mutta löytyy häneltäkin klassisia ja neutraaleja tekstiilejä, kuten harmaa villakangastakki. Sen kanssa kun voi yhdistää minkä tahansa kirkkaan ja iloisen sävyn.

– Beesi. Mutta se ei oikeastaan ole väri. Suurimman osan suomalaisista päällä beesi näyttää kamalalta. Johonkin väriin yhdistettynä se voi toimia, mutta pelkästään ei.

Alakoski on sisustanut kotinsa värikkäästi, koska hän viihtyy värien ympäröimänä: niistä tulee hänelle hyvä olo ja mieli. Rentoutuminen ei onnistu yhtä hyvin harmonisessa, vaaleilla sävyillä täytetyssä ympäristössä.

Värejä elämään kaivataan siksikin että röntgenlääkärinä työskentelevä Alakoski viettää suuren osan päivistään pimeässä huoneessa tutkimassa mustavalkoisia kuvia.

– Vaikka pidän työstäni, ja on kiehtovaa etsiä kuvista harmaita poikkeamia, vapaa-ajalla kaipaan ihan jotain muuta, hän tuumaa.

Valtavirrasta poikkeavia vaatteita

Tiina Alakoski on innokas käsityöharrastaja, ollut lapsesta asti. Tällä hetkellä hän on innostunut räsymatoista, joita hän käy paukuttamassa Kangasalan Taitokeskuksen kangaspuilla.

Alakoski ompelee vaatteita, sillä kaupoista, kierrätyskeskuksista tai kirpputoreilta ei aina löydy tarpeeksi värikkäitä pukimia. Alakoski ei nimittäin vain sisusta, vaan myös pukeutuu värikkäästi. Hänen kenkähyllyssäänkään ei juuri ole mustaa tai harmaata.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Lempiväri punainen hehkuu myös Tiina Alakosken lempikengissä. Joukkoon mahtuu myös yksi vaaleanvihreä pari.

Aikuiset tyttäret kuvailevat äitinsä hankkimia tai ompelemia vaatteita ”tämän näköisiksi”. Alakoski myöntää nauraen, että hänen vaatekappaleensa poikkeavat usein valtavirran mausta.

Mutta löytyy häneltäkin klassisia ja neutraaleja tekstiilejä, kuten harmaa villakangastakki. Sen kanssa kun voi yhdistää minkä tahansa kirkkaan ja iloisen sävyn.

Aina Alakoski ei ole uskaltautunut näyttää rakkauttaan väreihin. Ikä on kuitenkin tuonut itsevarmuutta ja rohkeutta olla oma itsensä.

– Nuorena menin massan mukana ja pukeuduin hillitymmin. Nykyään ei ole enää niin väliä.

”Hillitty en missään nimessä ole”

Kun tulee puhe siitä, heijastuuko Alakosken luonne ja persoona hänen värivalintoihinsa, nainen menee mietteliääksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tiina Alakoski on ollut kova tekemään käsitöitä lapsesta asti. Hän ompelee myös omia vaatteitaan, koska kaupoista tai kirpputoreilta ei aina löydy tarpeeksi värikkäitä ja erikoisia pukimia.

Alakoski kuvailee itseään levottomaksi persoonaksi, joka tykkää puuhata jatkuvasti. Vapaa-aika kuluu käsitöiden lisäksi koripalloa pelaten ja meloen violetilla ja oranssilla suditulla kukkakuvioisella kanootilla.

Nauru ja hymy ovat herkässä, mutta ikävät tunteetkin saavat näkyä ja kuulua.

– Hillitty en missään nimessä ole.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.