Roolien viemää

0
Juulin, Sanni Hohtarin ja Roopen, Eemeli Saarelan ihastus kasvaa edetessään suuremmaksi.

Kaksin aina kaunihimpi, yrittävät vanhemmilleen todistella Ville Orttenvuoren kirjoittaman näytelmän Roope ja Juuli. Vaan esteitä on joskus tiellä kohtalon, varsinkin kun ihastumisen tielle astuvat vanhemmat omine kaunoineen.
Alkuasetelmaa vapaasti maailman kuuluisimmasta rakastavaisten draamasta lainannut Orttenvuori sekoittelee loput jutun ainekset omin kirjallisin vapauksin.
Näytelmässä koomisen typerästä Kultaisen donitsin mestaruudesta alkujuurensa saanut leipuri-isien välinen vihanpito on muuttunut asemasodaksi, jonka rintamalinjalla yrittävät valkoista lippua heilutella perheiden äidit.
Kun tarinan taikinaan sekoitetaan roimasti ennakkoluuloja, kasoittain odotuksia ja hieman tilkkasta enemmän kirkonmiehen diplomatiaa, olisi näistä raaka-aineilla mahdollisuus taikoa yllätysherkkua. Vaan niin ei Pikkuteatterin rakkausleipomossa nyt pääse käymään. Miksi?
Ohjaajapari Mika Eerola ja Sari Anttila tekevät vaikuttavaa työtä nuorten, vielä polkuaan etsivien näyttelijöiden rinnalla kulkijoina. Heidän rakentamansa luottamus eri-ikäisiin lapsiin ja nuoriin näkyy ja kuuluu: tässä kylässä on meininkiä.

Sitten on katsoja, jolle meininki näytetään. Roope ja Juuli -esityksessä heräsi kysymys, kenelle tämä oli suunnattu ja miksi.
Miksi valittu teksti ei kohdannut esittäjiensä kokemusmaailmaa?
Oliko kysymys Hullunkuriset perheet -improvisaatioharjoituksista, jotka tuotiin katsottavaksi?
Olen sitä mieltä, ettei nuoren Sakarias Koiviston kaltaista lahjakkuutta kannata laittaa niin turhaan tehtävään kuin esittämään juoppoa pappia.
Roope ja Juuli -esitys tavoittaa herkistyskulman, kun sitä esittävät esikuviensa ikäiset. Eemeli Saarelan Roope ja Sanni Hohtarin Juuli saavat kohtaamisyrityksilleen sopivia vastavoimia pissiksistä, Barbista, Nikestä, Jonista, Lissusta ja kaikista pihamaalla pörräävistä.
”Vesi valuu silmistä”, lausahti ensi-iltakatsomosta poistunut mieskatsoja. Itseäni puolestaan eniten kosketti näytelmässä herätetty erilaisuuden kohtaamisen teema. Se jäi tällä erää odottamaan seuraavaa kertaa.

Roope ja Juuli ensi-ilta Kangasalan Pikkuteatterissa 30.3. Esitykset 10.4. saakka. Lisätiedot: kangasalanpikkuteatteri.fi

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.