Rootstone tuntee talojen LVI-järjestelmät

0
Rivitaloyhtiön lämmönjakohuoneessa riittää tutkittavaa. Kangasalalaisen Rootstone Oy:n yrittäjä, LVI-teknikko Jani Juurikivi tuntee putket ja vivut. Tälläkin kertaa viat ilmanvaihdossa ja lämmönjaossa löydettiin.

Rootstone Oy tunnetaan parhaiten viemärikuvauksistaan. Kangasalan Lentolasta käsin toimivan yrityksen pääsääntöistä työtä ovat talojen lämmitys-, vesijohto- ja ilmanvaihtotekniikan kuntotutkimukset, ongelmien etsiminen sekä asennustarkastukset.

Jani Juurikivi perusti Rootstone Oy:n toukokuussa 2009, kun hänelle jo entuudestaan tuttu LVI-ala alkoi kiinnostaa. Oman yrityksen perustamisen myötä aiemmin vieraalla töitä paiskinut Juurikivi kouluttautui LVI-teknikoksi.

– En ollut suunnitellut paluuta LVI-alalle, mutta niin vain vanhat yhteistyökumppanit vetivät minut takaisin näihin hommiin, Jani naurahtaa.

Rootstonella työskentelee yrittäjän ohella yksi vakituinen työntekijä, minkä lisäksi työmailla häärii kasa hyväksi todettuja yhteistyökumppaneita ja apukäsiä.

Likaista työtä kaihtamatta

LVI-alalla on kovasti kilpailua. Pirkanmaaltakin löytyy rutkasti asiantuntijoita hommaan kuin hommaan.

– Minä olen asiakaspalveluhenkinen, jutustelen mielelläni asiakkaiden kanssa ja avaan ongelmia heille heidän kielellään. Rootstonen asiakkuudet ovat useimmiten pitkäaikaisia. Laajan yhteistyökumppaniverkoston ansiosta puhelimen päästä löytyy myös aina joku tuttu, joka osaa auttaa jos jonkinlaisissa ongelmatilanteissa, Jani kertoo.

Rootstone Oy:n työntekijät eivät kohtaa asiakkaitaan kravatit kaulassa. Porukka ryömii ullakoilla ja kellareissa konsultointityötä tehdessään.

– Pelkkien raporttien rustaamisen sijaan hoidamme myös työmailla tehtävän fyysisen tutkimustyön. Kun on omin silmin nähnyt ongelman, osaa antaa tarkoituksenmukaisen avun ja kustannustehokkaimman toimenpidesuosituksen asiakkaalle, Juurikivi selventää.

– Meille tulee paljon tutkittavaksi kohteita, joissa on asiakas on joutunut reklamoimaan urakoitsijalle. Annamme puolueettoman asiantuntijalausuntomme, emmekä kaihda työntekoa vaikeissakaan paikoissa, kuten viemäreissä.

Ammattitaito syntyy työkokemuksesta

LVI-alan pätevimmät osaajat ovatkin Juurikiven mukaan juuri sellaisia pitkän linjan ammattilaisia, jotka ovat hankkineet ammattitaitonsa ennen kaikkea työmailla fyysistä työtä tekemällä. LVI-teknikon ammattitaito syntyy suurimmalta osaltaan monipuolisen työkokemuksen kautta, mutta kouluttautuminenkin on tärkeää.

– Jotkut työnantajat vaativat tällä alalla työskenteleviltä jatkuvaa kouluttautumista ja osaamisen päivittämistä. Jos omaa kouluttautumistaan ei pysty osoittamaan, töitä ei heru, Juurikivi kertoo.

Apua tarjolla

Rootstone Oy:n asiakaskunta on laaja: se ulottuu yksityissektorilta aina isoihin rakennuttajiin. Yksityispuolen asiakkaat ovat useimmiten talonrakentajia tai vanhojen talojen ostajia, jotka kaipaavat apua talonsa LVI-järjestelmien asennukseen ja huoltoon.

– Meille voi myös soittaa esimerkiksi silloin, jos omassa asunnossa viemäriputki pulputtaa yli äyräidensä, asunnossa on havaittavissa pahaa hajua tai jos jokin huoneista ei lämpene ollenkaan. Me riennämme apuun silloinkin, jos lämmönjakohuoneen toiminta lakkaa, Juurikivi listaa.

Usein näitä töitä tehdään ahtaammissa paikoissa kontaten. Tehtävämme on etsiä ongelmat sieltä, missä ne ovat ja antaa jatkotoimenpidesuositukset, kertoo Jani Juurikivi.

Tutustu talotekniikkaan

Vanhojen talojen ostajat kompastuvat helposti samaan sudenkuoppaan: taloihin aletaan herkästi tehdä pelkkää pintaremonttia perehtymättä ensin niiden ikään ja kuntoon. Kun ongelmia ilmenee, vastaremontoituja pintoja joudutaan repimään uudelleen auki.

Juurikiven mukaan suurin ongelma LVI-puolella onkin tänä päivänä se, etteivät ihmiset tunne omia asuntojaan, jolloin huoltoakaan ei osata tehdä asianmukaisesti. Esimerkiksi lämpö-, vesi- ja ilmastointilaitteisiin ei kiinnitetä huomiota ennen kuin niissä on jokin ongelma.

– Pintaremonttia suunnittelevan talonomistajan olisi tämän tärkeää tutustua talon lämmitys-, vesijohto- ja ilmanvaihtotekniikkaan ja tarkistuttaa sen kunto ennen remontin aloittamista, Juurikivi painottaa.

Hahmotuskysyä tarvitaan

Uusimpien talojen LVI-järjestelmistä vastaavat asukkaiden sijaan taloyhtiöt. Ne puolestaan käyttävät huoltoyhtiöitä, joiden kanssa Rootstone tekee yhteistyötä LVI-järjestelmien ongelmatilanteissa.

Tekniikan kehittyessä myös LVI-alan töissä on alettu käyttää paljon automaatiotekniikkaa. LVI-teknikon paras työkalu on kuitenkin teknisen laitteiston sijaan niin kutsuttu 3D-pää, joka tekee LVI-järjestelmien hahmottamisesta mutkatonta.

– Kun päässä on selkeä kuva kunkin talon LVI-järjestelmästä, on esimerkiksi kuvantamistilanteissa helppo pysyä mukana kameran liikkeissä. Meiltä löytyy tällainen työkalu, Juurikivi paljastaa.

Rootstone Oy
Takkuniityntie 36
36220 Kangasala
P. 0400 388 676
jani.juurikivi@rootstone.fi

www.rootstone.fi

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.