Roskaaminen kuuluu kestoaiheisiin

0

Ympäristön roskaaminen ja jätepisteiden asiaton käyttö kuuluvat aiheisiin, joiden johdosta tänne Kangasalan Sanomien toimitukseen otetaan toistuvasti yhteyttä.
Monta kertaa vuodessa meiltä toivotaan juttua, jossa kerrataan jätteiden lajittelun perusasiat ja muistutetaan roskaamisen lainvastaisuudesta.
Valitettavasti kuntalaisten opettaminen ulkosiisteiksi ei taida onnistua pelkästään lehtijuttuja kirjoittamalla. Kyynisimpien mielestä vain raha tehoaa roskaajiin ja lepsuihin lajittelijoihin. Ankarimmat ovat valmiita tehostamaan valvontaa ja jakamaan sakkoja.
Pitemmän päälle palkitseminen on kuitenkin paras tapa muokata asenteita. Ainakin  oman taloutensa jätehuollosta vastaavien omakotiasukkaiden luulisi innostuvan lajittelusta, jos palvelusta perittävä maksu perustuu jäteastian tyhjennyskertojen sijasta jätteenpainoon.

Useamman talouden ja ihmisen jätekimpoissa vastuullisuus tuppaa herkästi unohtumaan.
Välinpitämättömyys myös tarttuu: jos pahvinkeräysastia on täynnä muovia, rakennusjätteitä ja taittelemattomia pahvilaatikoita, harva viitsii toisten sotkuja siivota – pääsee helpommalla, kun jättää omat roskansa siihen päällimmäiseksi tai nojalleen keräyssäiliön viereen.
Miltei jokaisesta taloyhtiöstä löytyy vähintään yksi ihminen, joka jaksaa siistiä toistenkin sotkut. Joko jupinan ja valitusten kera tai hyvää hyvyyttään. Mikä estää palkitsemasta häntä vaivannäöstä vaikkapa alennetun yhtiövastikkeen tai vuokran muodossa?

Suomalaisten ulkosiisteyteen liittyvät puutteet korostuvat kesäisin. Mitä lämpimämpi sää, sitä enemmän ulkosalla nautitaan raittiin ilman lisäksi erilaisia virvokkeita ja käärepaperillisia syötäviä.
Jos taukopaikalla ei ole roska-astiaa, kääreet ja pullot jätetään maahan virumaan tai heitetään matkan varrelle. Ilmeisesti aika monen voimat ehtyvät täysien tölkki-, pullo- ja muiden pakkausten kuljettamisessa niin, että keveiden roskien talteenotto ja poisvienti ei enää onnistu.
Aivan oma lukunsa ovat ne viitseliäät, jotka näkevät suunnattomasti vaivaa rahtaamalla käytöstä poistetut huonekalunsa ja kodinkoneensa metsään tai yleiselle jätepisteelle. Samalla vaivalla ajaisi kaatopaikalle.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.