Koti Pääkirjoitus Ruoka herät­tää vahvoja tunteita

  Ruoka herät­tää vahvoja tunteita

  0

  Ruoka on suomalaisille pyhä asia. Se ilmeni jälleen kerran keskustelusta, joka syntyi valtuustoaloitteesta.

  Vasemmistoliiton Iikka Nikkinen jätti maanantaina valtuustolle aloitteen, jossa ehdotettiin liha- ja maitotuotteiden vähentämistä vuoteen 2025 mennessä puoleen nykyisestä.

  Ehdotus synnytti kiivaan keskustelun sekä valtuusto­salissa että keskutelupalstoilla.

  Kangasalan Sanomat julkaisi uutisen aloitteesta verkossa tiistaina. Lehden Facebook-sivuilla syntyi myrsky heti.

  Keskusteluun osallistuttiin tunteella, mutta myös erinomaisella argumentoinnilla. Kommenteissa ehdotettiin vaihtoehtojen tarjoamista ja lähiruoan hyödyntämistä. Siellä korostettiin ihmisten valinnanvapautta ja kannettiin huolta lasten jaksamisesta.

  Oltiin aloitteesta sitten mitä mieltä tahansa, se onnistui yhdessä asiassa. Keskustelu heräsi, ja se on muutoksen alku.

  Vaikka laitoksissa ei siirryttäisikään siihen, että liha- ja maitotuotteita vähennettäisiin aloitteen ehdottamissa määrin, on tarkasteltavaa varmasti joka paikassa.

  Kuinka voisimme tarjota terveellistä ja monipuolista ruokaa kantaen samalla vastuumme ilmasto- ja ympäristöasioista? Kuinka voisimme lisätä lähiruoan määrää laitosruokailussa?

  Olisiko laitoksissa mahdolli­suuksia tarjota aina jokaiselle myös kasvisvaihtoehto?

  Kuten vihreiden Stiina Lahikainen sanoi kokouksessa, on tottumuksia muutettava vähitellen. Kun tarjolla on aina myös kasvisvaihtoehto, entistä useampi valitsee sen.

  Näin tapahtuisi varmasti myös vanhustenhuollossa. Ikäihmisemme ovat tottuneet siihen, ettei lihaa ole tarjolla joka päivä. Heistä moni voisi myös valita mieluummin helpommin pureskeltavan ja sulavan vaihtoehdon, jos sellainen heille tarjottisiin.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän