Ruokaa läheltä myös julkisille toimijoille

0

Paikallinen ruoka on suosittua. Kaupoissa on yhä enemmän hyllymerkintöjä niiden tuotteiden kohdalla, jotka on tuotettu lähellä kuluttajaa.
REKO-lähiruokarenkaita on koko maassa jo yli sata. Kangasalan oma lähiruokarengas on toiminut vuoden verran.
Joka toinen keskiviikko lukion parkkipaikalla käy kuhina, kun lähiruokatilauksen tehneet noutavat tuotteitaan.
Lukio kokoontumispaikkana on herättänyt kysymyksiä. Miksei torilla? Silloinhan ostoksille saattaisi eksyä myös joku muu kuin netin kautta tilauksensa tehnyt.
Se aiheuttaa tuottajille toki päänvaivaa, kuinka paljon tuotteita pitää varata mukaan, mutta torille se toisi kaivattua kuhinaa.
Kunnan elinkeinotoimen suunnasta kerrotaan, että jakopaikan muutoksesta ainakin keskustellaan. Nähtäväksi jää, tuottaako neuvottelu tulosta.

Viime tiistaina Kangasala-talossa kokoonnuttiin elintarvikeasian äärelle. Kutsujana oli kunta ja vieraina elintarvikealan yrityksiä, tuottajia ja avaintoimijoita.
Kunnan ateriapäällikkö Hannakaisa Haanpää sai vastata muun muassa kysymykseen, miksi multaiset vihannekset eivät kelpaa kunnalle.
Haanpää avasi asiaa lukujen kautta. Kun tarjolla on porkkanaraastetta, sitä tarvitaan kerrallaan 375 kiloa. Perunoiden kertamäärä on 750 kiloa ja jauhelihan 300.
Siitä voi jokainen laskea, mitä se tekee vuositasolla.

Haanpään viesti oli, että kunnallinen ateriapalvelu on yhä enemmän pitkälle valmistelluista komponenteista kokoamista. Käsityömäisyyteen ei ole Haanpään mukaan enää paluuta.
Tähän ketjuun on paikallisen pientuottajan lähes mahdotonta päästä osalliseksi. Se on todellinen ongelma, koska kaikki hyötyisivät, jos tuotteet tulisivat läheltä. Ympäristö kiittäisi ja elinvoima alueella kasvaisi.
Kun tilanne on tämä, on kaksi vaihtoehtoa. Jäädä isoista kilpailutuksista ulkopuolelle tai tehdä asialla jotain.
Olisiko ratkaisu tuottajien verkosto, riittävän iso yhteenliittymä, joka kykeni vastaamaan julkisten tahojen kilpailutuksiin? Silloin pienemmätkin toimijat olisivat pelissä aidosti mukana.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.