Ruokalista muotoutuu lahjoitusten perusteella

0
Anne Lehtonen ja Riitta Mäkelä kokkaavat helluntaiseurakunnan tiloissa tarjottavan ilmaisen lounaan. 

Tiistaiaamuna helluntaiseurakunnan pastori Pertti Lehmuskoski ajaa auton Kangasalan K-Supermarketin lastauslaiturin tuntumaan. 

Vapaaehtoinen Aune Kudjoi on tullut jo aiemmin, ja pakkaa leipiä kasseihin. Kaupan leipäosaston hoitaja Heli Salo on kerännyt lahjoitettavat leivät valmiiksi noutajia varten. 

Leivät ovat päiväykseltään tämänpäiväisiä. Ne menisivät jätteeksi, jos seurakunta ei hakisi niitä ja jakaisi vähävaraisille tarkoitetun ruokailun yhteydessä.

– Tämä hyödyttää meitä molempia. Leivät menevät hyvään tarkoitukseen ja kaupalla syntyvän jätteen määrä vähenee, Salo sanoo.

Yhteinen keittiö -nimellä kulkeva lounas järjestetään joka tiistai. Parittomina viikkoina evankelisluterilaisen seurakunnan seurakuntakodilla Tapulinmäellä ja parillisten viikkojen tiistaisin Kangasalan helluntaiseurakunnan tiloissa.

Tänään tarjotaan karjalanpaistia, makaronilaatikkoa ja palapaistia. Päivän ruokalista kasataan sen mukaan, mitä lahjoituksia seurakunta on saanut. Suuri osa ruokatarvikkeista tulee Kangasalan Prismasta. 

Sen lisäksi lahjoituksia antavat muut paikalliset kaupat ja Tampereella kiertävä Ruokanysse. 

Lihat pakastetaan kaupassa ja kuljetetaan styroksiastiassa seurakunnan pakastimeen, jotta kylmäketju ei katkea. Leivät ja muut jaettavat ruokatarpeet haetaan samana ja edellisenä päivänä. 

Jotain myös ostetaan.

– Kaupasta haen perunaa, porkkanaa ja salaattitarpeita, pääkokki Riitta Mäkelä kertoo.

Ruokailun järjestämisessä pitää noudattaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran asettamia ohjeita. 

Ruuat ja kävijät merkitään ylös, kokeilla on hygieniapassit ja tilojen tulee täyttää ruokailuun vaadittavat edellytykset. Terveystarkastajakin on ruokailussa vieraillut.

– Hyvin selvisimme pistotarkastuksesta, Mäkelä kertoo.

Yhteisen keittiön lounaiden kävijämäärät ovat Mäkelän mukaan kasvaneet. Ruokaa menee paljon, moni syö isoja annoksia.

– Viimeksi meillä oli 66 henkeä ja toisella seurakunnalla taisi olla 88. Emme rajoita annoksia, joten lautaset laitetaan niin täyteen kuin mahtuu, Mäkelä kertoo.

Myös erikoisruokavalioita on huomioitu, on muun muassa gluteeniton ja sianlihaton vaihtoehto.

Ruokailun jälkeen tarjolla on kahvia ja pullaa. 

Lähtiessään lounastajat saavat kerätä itselleen kassillisen lahjoitusruokia. Leipien lisäksi tarjolla on muutakin kaupoilta saatua tavaraa. Tällä kertaa pöydässä on muun muassa Kangasalan Tokmannin lahjoittamia pastapaketteja.

Mäkelä innostui vapaaehtoistyöstä naapurinsa kautta. Nyt hän on sitoutunut hoitamaan helluntaiseurakunnan järjestämiä ruokailuja.

– Pääsee eläkeläinen välillä pirtistä pihalle, Mäkelä toteaa.

Omaksi apukokikseen Mäkelä on houkutellut ystävänsä Anne Lehtosen, joka tuli mukaan syksyllä.

– Vähän outoahan tämä suurkeittiöhomma oli aluksi, mutta pääkokki on hyvä opastamaan, Lehtonen toteaa.

Ruokatarvikkeita noutaa, ruokaa laittaa sekä tiskauksesta ja siivoamisesta huolehtii noin kymmenen hengen joukko. Lisäksi ruokailua edeltävässä hengellisessä tilaisuudessa on mukana vapaaehtoisia esiintyjiä. Vapaaehtoistyöntekijän palkka on yhdessä tekeminen ja hyvän mielen saaminen.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.