Koti Uutiset Ruoskatanssi yhdistää tanssia ja ruoskan käyttöä

  Ruoskatanssi yhdistää tanssia ja ruoskan käyttöä

  0
  Piia Henttinen harjoittelee ruoskatanssia työpaikallaan Mobilian Autokylässä. Korkeassa hallissa on tilaa heilutella ruoskia.

  Ruoskatanssissa yhdistetään tanssia ja ruoskilla tehtäviä paukahduksia, pyörityksiä ja temppuja. Lajiin kohdistuu monenlaisia ennakkoluuloja, mutta tanssija-tanssinohjaaja Piia Henttisen mukaan ne ovat turhia. Ruoskatanssi kestää päivänvalon.

  –Jotkut voivat kokea vallan tunnetta pidellessään ruoskaa, mutta minua kiinnostaa taiteellisuus ja erilaiset näyttävät temput, Henttinen kertoo. 

  Ruoskalla tehtävien paukahdusten eli whip crackingin, pyörittämisen eli whip spinningin ja grappingin eli esineisiin tarttumisen sekä erilaisten tähtäystemppujen harjoittelu on lähtöisin karjapaimenten keskuudesta. Suurin suosio harrastuksella onkin Australiassa, missä järjestetään myös monia kilpailuja. 

  Ensimmäisen kerran Henttinen tutustui ruoskiin reilu vuosi sitten käytyään sirkustapahtumassa Tampereella. Esitys innosti, mutta harrastuksessa alkuun pääseminen ei sujunut aivan helposti. Ruoskien hankkiminen osoittautui yllättävän työlääksi.

  –Ruoskat tehdään käsityönä. Aika moni alan osaaja tekee ruoskia vain omaan käyttöön. Etsin sopivaa tekijää netin kautta ja lopulta löysin USA:sta toimittajan, jolla oli yli puolen vuoden odotusaika. Myöhemmin olen tilannut ruoskia sveitsiläiseltä sirkustaiteilijalta.

  Henttinen pyörittelee ruoskaa molemmissa käsissä. Välillä hän tekee crackin eli viuhauttaa ruoskaa niin, että loppuhäntä rikkoo äänivallin. Seurauksena on kova pamaus. Sitten hän pyörittelee ruoskia päänsä ympärillä, hyppii kuin hyppynarua, pyörähtelee ja tekee spagaatin.

  – Harjoittelu vaatii rauhallisuutta. Jos käsien liikkeissä on liikaa vauhtia, ruoska voi osuessaan tehdä kipeää. 

   

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän