Ruuan alkuperällä on meille väliä

0

Suomi on ajanut vahvasti EU:n tasoista lainsäädäntöä, joka pakottaisi ravintolat ilmoittamaan ruuan alkuperän. Lainsäädäntöhanke on ollut vastatuulessa, eikä Suomen valmistelema, koko EU:n kattava asetus astu vielä voimaan.

Tämä on pakottanut Suomen etenemään kansallisella tasolla. Ensi keväänä tulee voimaan Suomen oma asetus, jonka mukaan ravintoloiden on ilmoitettava selkeästi tuoreen lihan alkuperä.

Ravintolatoimiala on vastustanut alkuperämerkintöjä. Suomalaisia kuitenkin kiinnostaa, mistä ruoka on lähtöisin. Jos asia ei hoidu ravintoloissa vapaaehtoisesti, on hyvä, että se hoituu pakolla.

Suomeen tuodaan runsaasti ulkomaista lihaa. Se katoaa pääosin laitos- ja ammattikeittiöihin, koska jälkiä esimerkiksi thaimaalaisesta tai brasilialaisesta broilerista ei juuri näe.

Onneksi julkinen sektori vaatii ateria­palveluiden kilpailutuksessa lihalta usein kotimaisuutta. Kangasalan kaupungin laitoksissa tarjottavan ruuan kotimaisuusaste on kokonaisuutenakin yli 80 prosenttia, lihan osalta sata prosenttia.

Maa- ja metsätalousministeriön teettämän kyselyn mukaan neljä viidestä vastanneesta suomalaisesta piti ravintolaruuan alkuperää tärkeänä.

Kangasalta löytyy pari ravintola-alan yritystä, joille lähellä tuotettu on osa liike­ideaa. Jatkossa loputkin joutuvat kertomaan meille kuluttajille, mistä heidän raaka-aineensa ovat kotoisin.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.