Ruuan laadulla on iso merkitys

0

Kangasalan kunta tarjoilee eri toimipisteissään noin 8 000 ateriaa vuorokaudessa. Kouluruoka-annoksia valmistuu päivittäin 5 000.
Kouluruoka-annoksen keskimääräinen elintarvikehinta on 0,78 senttiä. Henkilöstö- ja toimintakulut huomioon ottaen aterian hinnaksi tulee keskimäärin 3,09 euroa.
Koska määrä on noin iso, on aivan selvää, että yksittäisen aterian kappalehinnalla on kunnalle vuositasolla iso merkitys.
Elintarvikkeiden kilpailutus on keskeinen tapa, jolla kuluja pidetään kurissa. Suotavaa olisi, että myös kangasalalaiset toimijat pystyisivät tarjoamaan tuotteitaan koulujen ja laitosten ruokapöytiin.
Riittävän pieniin osiin pilkottu tarjouspyyntö sekä tuottajien liittyminen yhteen isommiksi kokonaisuuksiksi voisi olla ratkaisu tähän.

Ruokaan kuluva raha on yksi näkökulma, mutta myös aterian laadulla on merkitystä.
Kunnan ruokapöydässä istuu erityisesti lapsia, terveytensä kanssa kamppailevia ja vanhuksia, joille terveellinen ravinto on perusta hyvälle yleisvoinnille.
Siksi on tärkeää, että ruoka on riittävän monipuolista. Ateria- ja siivouspalvelupäällikkö Hannakaisa Haanpää vakuuttaa, että näin on. Ruokasuositukset otetaan huomioon, kun ateriakokonaisuuksia mietitään.
Kokonaan toinen asia on, maistuuko ruoka hyvältä ja onko se kauniisti esillä.
Esteettisyys vaatii työntekijöiltä vaivannäköä, mutta se palkitsee yleensä tekijänsä. Makuja on toki monenlaisia, mutta perusvalikoima maun mukaan lisättäviä mausteita auttaa asiassa varmasti eteenpäin.

Hyvällä kouluaterialla on myös sosiaalinen ulottuvuus. Monelle lapselle koulussa nautittu ruoka on päivän ainoa lämmin ateria.
Tästä syystä kaikenlaiset esteet sille, että esimerkiksi henkilökunta ei voi ruokailla päiväkotilasten ja pikkukoululaisten kanssa, ovat todella typeriä.
Lapset eivät ymmärrä, että kyse on rahasta. He tulkitsevat asian niin, että ruoka ei kelpaa aikuisille. Miksi sen pitäisi kelvata hänellekään?

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.