Arjessa mukana Ruutanan gastrokokki pakkaa veitsensä ja lähtee mitalijahtiin Stuttgartin kokkiolympialaisiin

Ruutanan gastrokokki pakkaa veitsensä ja lähtee mitalijahtiin Stuttgartin kokkiolympialaisiin

0
Joukkue on ideoinut ruuat yhdessä ja hioo kilpailusuoritusta viikottain. Marko Isokallio pilkkoo juureksia. Joukkuetoverit Lemmikki Ruuskanen ja Christian Sveholm kannustavat

Kello on neljä ja Hatanpään yrityskeskittymän lounasravintola on hiljentynyt. Paitsi keittiö, josta kuuluu iloista meteliä. Siellä kymmenen huippukokkia aloittelee harjoituksiaan.

FazerCulinary Team Finland treenaa helmikuussa pidettäviä kokkiolympialaisia varten. Uutena tulokkaana joukkueessa on ruutanalainen Marko Isokallio,33. Hän työskentelee Fazerilla gastrochefinä.

– Se on asiantuntijarooli, toimin keittiömestareiden ja -henkilökunnan tukena meidän asiakkuusalueella, Isokallio kuvailee työtään.

Isokallio on tykännyt tehdä ruokaa lapsesta asti. Yläasteella numeroiden korottaminen tuli ajankohtaiseksi, ja helpoiten se tapahtui kotitalouden arvosanaan panostamalla.

– Huomasin,että minulla oli lahjoja siihen hommaan. Sain hyvää palautetta opettajilta ja ajattelin, että voisin opiskella tästä ammatin.

Perheen myötä henkilöstöravintolapuolelle

Valmistuttuaan kokiksi Isokallio on työskennellyt tamperelaisissa a´la carte -ravintoloissa, mutta siirtyi henkilöstöravintolapuolelle, kun perheen perustaminen tuli ajankohtaiseksi. Viikonloput pyhitetäänkin vaimon sekä 3- ja 5-vuotiaiden tytärten kanssa olemiselle.

Yksi ruoka, joka tullaan tekemään on kaalikääryle. Se on nostettu arkisesta lounasruuasta toiselle tasolle.

Isokallio tuli Fazerille kuusi vuotta sitten. Samoihin aikoihin perustettiin joukkue ensimmäisiä kokkiarvokisoja varten. Uutena tulokkaana Isokallio ei vielä silloin rohjennut mukaan, mutta oli innoissaan joukkueen menestyksestä.

– Minulla on itselläni jonkin verran kilpailutaustaa ammattitaitokilpailuista, ja olen kilpailunhenkinen. Viime vuonna joukkueessa tuli muutoksia ja sinne haettiin uusia jäseniä. Hain mukaan ja onneksi pääsin.

Fazerin joukkue koostuu sen työntekijöistä, mutta tekee yhteistyötä Suomen kokkimaajoukkueen kanssa, mikä on myös mukana kokkiolympialaisissa.

– Kilpailemme eri sarjoissa, Culinary Team of Finland illallispuolella, me lounaspuolella. Stuttgartissa olemme kaikki samaa suurta perhettä ja edustamme Suomea.

Innoitusta Suomesta ja pula-ajasta

Juuret ovat kilpailun ruokateema. Joukkue on hakenut innoitusta suomalaisesta ruuasta ja ajoista, jolloin ruuasta on ollut pulaa. Raaka-aineina on muun muassa juureksia.

Klassikkoruuat ovat saaneet huippukokkien käsittelyssä moderneja vivahteita.

– Yksi ruoka, joka tullaan tekemään on kaalikääryle. Se on nostettu arkisesta lounasruuasta toiselle tasolle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Marko Isokallio matkaa kokkiolympialaisiin Stuttgartiin helmikuussa.

Gastronomiset juuret ovat Isokalliolle tärkeät. Hän arvostaa kotimaisia raaka-aineita, etenkin suomalaista kalaa ja juureksia sekä sesongin mukaista syömistä.

– Minulla on myös tietty kunnioitus sille, miten ennen on säilötty ruokia. Esimerkiksi pikkelöintiä ja suolaamista olen itsekin ottanut enemmän käyttöön.

Kilpailussa arvioidaan ruoan makua, rakennetta ja ulkonäköä, mutta myös toimintaa keittiössä, omavalvontaa ja teeman mukaisuutta.

– Uskon, että erottaudumme tarkalla työskentelyllä. Ja itse ruokatuote on todella loppuun asti mietitty.

Kovimmat kilpakumppanit tulevat todennäköisesti muista pohjoismaista. Lopulta voitto voi olla hyvin pienestä kiinni.

– Olisihan se ihan mahtavaa, kun voisi palata kulta kaulassa kotiin.

MITKÄ?

Kokkiolympialaiset

  • FazerCulinary Team Finland osallistuu kokkiolympialaisten community catering -sarjaan. Kilpailupäivä on 16.2.2020.Tulokset ratkeavat 19.2.2020
  • Community catering -sarjassa suunnitellaan ja valmistetaan lounas 120 hengelle. Se sisältää alkupalat, annossalaatit, kasvis-, kala- ja lihavaihtoehdot sekä jälkiruoan. Aikaa valmistukseen on viisi tuntia.
  • Sarjassa kilpailee yhteensä 22 joukkuetta yli 15 maasta.
  • Joukkue on voittanut olympiakultaa vuonna 2016 ja MM-hopeaa vuonna 2018.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän