Ruutanan päiväkodin lapset siirtyvät muualle viimeistään elokuussa

0
– Päiväkodin peruskorjauksen kustannusarvio saadaan viikolla 23, ja Kangasalan pitää ilmoittaa suunnitelmistaan Tampereen ympäristöterveydenhuollolle 18.6. mennessä, kiinteistöinsinööri Olli Rissanen ja kunnossapitovastaava Toni Lahti kertovat aikataulusta.

Tampereen kaupungin ympäristöterveydenhuolto on antanut lausuntonsa Ruutanan päiväkodin kiinteistöstä. Mikäli kiinteistöä ei korjata, päiväkodin käytöstä pitää luopua mahdollisimman pian, viimeistään 31.8. Jos korjaukseen tai uudisrakentamiseen ryhdytään, lapsille pitää hankkia viipymättä asianmukaiset väistötilat hankkeen ajaksi.

Lausunto perustuu Raksystemsin tekemään kosteus- ja sisäilmatekniseen kuntotutkimukseen, jonka mukaan peruskorjauksen tarve on ilmeinen.

– Kiteytetysti sanottuna talo pitäisi purkaa runkoon saakka ja uusia eristeet, riskirakenteet sekä pinnat, kaupungin kiinteistöinsinööri Olli Rissanen luonnehtii.

– Vaurioita on lähes kaikissa talon osissa. Näin ollen peruskorjaus tulisi olemaan hyvin mittava.

Kosteusvaurioiden lisäksi talon lämmitysjärjestelmä ja talotekniikka on tiensä päässä.

Tekninen keskus on pyytänyt kustannusarvion siitä, mitä peruskorjaus maksaa siten, että rakennuksella on edessään vielä 30 vuoden elinkaari. Arvio saadaan kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Tampereen kaupungin ympäristöterveys edellyttää, että Kangasala kaupunki antaa 18.6. mennessä kirjallisen selvityksen siitä, mitä aiotaan tehdä ja millä aikataululla. Ympäristöterveys arvioi selvityksen pohjalta toimenpiteiden ja aikataulun riittävyyden.

Raksystemsin tutkimuksissa rakennuksen seinissä havaittiin kosteusvaurioon viittaavaa mikrobikasvua ja mikrobiperäistä hajua ja vesiläiskiä. On todennäköistä, että sisäilmaan kulkeutuu epäpuhtauksia.

Työterveyshuollon mukaan pitkäaikaiseen työskentelyyn rakennuksessa voidaan liittää lisääntynyt astman, hengitystieoireiden ja -infektioiden vaara.

Rakennukset tilat on ylipaineistettu, jotta rakenteissa olevat epäpuhtaudet eivät kulkeutuisi sisäilmaan.  

Päiväkotilapset ja henkilökunta siirtyvät viimeistään 1.syyskuuta Ruutanan alueen muihin tiloihin, todennäköisesti koululla sijaitseviin esiopetustiloihin. Kaksi esiopetusryhmää puolestaan muuttaa alta pois koulun entiseen kirjastotilaan ja Koivurinteen päiväkodin saliin.

Kaupungin budjetissa on rahaa siirtokelpoisten tilojen hankkimiseen, mutta niitä ei saada käyttöön heti. Meneillään on kilpailutusvaihe, ja arvion mukaan tiloja on käytössä vuoden loppuun mennessä.

Mahdollisista toimenpiteistä rakennuksen peruskorjaamiseksi tai sen korvaamiseksi uudella päätetään talousarvion käsittelyn yhteydessä syksyllä.

Ruutanan päiväkodin henkilöstölle pidettiin asiasta tiedotustilaisuus tiistaina iltapäivällä, ja vanhemmille on lähtenyt asiasta tiedote.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.