Ruutanan yhteisöllisyys miellyttää perheitä – Peruspalvelut saa omalta kylältä, isot ostokset tehdään Tampereella

0
Yksityinen perhepäivähoitaja Mirva Virtanen oli toissa torstaina kerhossa oman kuopuksensa Lyydia Virtasen (sylissä) ja hoitolastenkanssa. Enna Walkeajärvi odottaa vuoroa liukumäen päällä. Heljä Walkeajärvi ehti mäestä jo suhauttaa. Tällä kertaa Malla Toivoselle riitti pienempi mäki.
Yksityinen perhepäivähoitaja Mirva Virtanen oli toissa torstaina kerhossa oman kuopuksensa Lyydia Virtasen (sylissä) ja hoitolastenkanssa. Enna Walkeajärvi odottaa vuoroa liukumäen päällä. Heljä Walkeajärvi ehti mäestä jo suhauttaa. Tällä kertaa Malla Toivoselle riitti pienempi mäki.

Yhteisöllisyys-sanaan tuntuu tiivistyvän pienten lasten äitien näkemys Ruutanan parhaasta puolesta. Ainakin se toistui toissa torstaina varhaiskasvatuksen avoimeen perhekerhoon saapuneiden puheissa.

Niemen perhe muutti 2,5 vuotta sitten Ruutanaan, josta löytyi mieluisa omakotitalo sopivaan hintaan.

– Ehdottomasti parasta täällä on yhteisöllisyys. Suurin osa tuntee toisensa ainakin ulkonäöltä, joten vastaantulijoita tervehditään niin kadulla kuin kaupassakin, sanoo Tiia Niemi.

Pikkupaikkakunnalta kotoisin oleva pariskunta ei kaipaa vilkasta keskustaelämää. Ruutana tarjoaa suurin piirtein kaiken sen, mitä lapsiperhe tarvitsee.

– Whatsapp-ryhmä toimii Ruutanan mammojen Tinderinä: siellä voi kysellä seuraa leikkipuistoon. Ryhmän avulla pysyy myös ajan tasalla asioista ja tapahtumista, kiittelee Niemi.

Wanna Nikkilä oli tehnyt avoimen päiväkerhon välipalapöytään susheja.
Wanna Nikkilä oli tehnyt avoimen päiväkerhon välipalapöytään susheja.

Kerhot vaihtelua lapsille

Yksityisenä perhepäivähoitajana työskentelevä Mirva Virtanen kuuluu kylän lapsiperheaktiiveihin.

Hän pitää kälynsä kanssa yllä Ruutanan lapsiperheet -ryhmää Facebookissa.

Alueen yksityiset perhepäivähoitajat tekevät paljon yhteistyötä keskenään. Muun muassa kerran kuussa pidettävä temppukerho on heidän aivoituksiaan.

Virtasilla on menossa neljäs asuinvuosi Ruutanassa, jonne perhe muutti Orivedeltä.

– Olemme viihtyneet hyvin. Ehdottomasti parasta on yhteisöllisyys. Käyn lasten kanssa vaihtelevalla kokoonpanolla kerhoissa, joissa tapaa kivoja ihmisiä.

Virtanen iloitsee, että avoin päiväkerho on Ruutanassa avoin myös perhepäivähoitajille.

– Lapsille on hyvää vaihtelua olla välillä isommassa ryhmässä, jossa tehdään eri asioita kuin minun kanssani. Seurakuntakoti on riittävän väljä ja tarkoituksenmukaisesti varusteltu kokoontumispaikka.

Tiia Niemi nautti välipalaa Venlan ja Lassin kanssa.
Tiia Niemi nautti välipalaa Venlan ja Lassin kanssa.

Yhteistyötä yli kylärajojen

Sanna Pasuri on turistina perhekerhossa: Pasurit asuvat Havisevalla, mutta hyödyntävät Ruutanan palveluita sujuvasti.

– Ruutanalaiset ja havisevalaiset tekevät yhteistyötä monessa asiassa yli kylärajan, hän tietää.

Iso kauppa. Näihin kahteen sanaan tiivistyy äitien yhteinen toive. Vaikka kylän ainoan kaupan valikoima on sen kokoon nähden laaja ja palvelu erinomaista, äidit haaveilevat ostoskärryjen lykkimisestä isomman marketin käytävillä.

Nyt monet suuntaavat viikonloppuostoksille Tampereen puolelle.

– Haluaisin jättää nekin rahat kotikuntaan. Isomman kaupan voisi rakentaa vaikkapa Shellin viereen, jolloin voisi kätevästi hoitaa samalla postiasiansa. Tai sitten voisi rakentaa pitkään suunnitellun tien Jussilasta Lentolaan, esittää Mirva Virtanen.

Terveyspalveluille kiitosta

Äidit kiittelevät Ruutanan terveysasemaa palveluineen. Neuvolaan, omalääkärille ja hammashoitoon ajan saa suhteellisen nopeasti.

Myös alueen leikkipaikat ja Iskelän kenttä saavat kiitosta.

– Me käymme yleensä luistelemassa Iskelässä. Teemme myös retkiä Ruutanan leikkipaikoille. Niitä hoidetaan, toisi kuin Havisevalla, toteaa Sanna Pasuri.

Harrastuksia omalla kylällä

Lapsille suunnattuja harrastuksia Ruutanassa riittää valittavaksi asti, ellei sattumalta haikaile jonkin kovin erikoisen tai huipputrendikään tekemisen perään.

Yhteisöllisyys taitaa vain entisestään lisääntyä, kun vanhemmat kokoontuvat kannustamaan lapsiaan vaikkapa urheilukentän reunalle.

Erityisen arvokkaina äidit pitävät harrastuksia, joihin isommat lapset voivat kulkea omatoimisesti. Bussikyydin varaan ei kulkemista yleensä voi vuorojen harvalukuisuuden vuoksi jättää.

– Asumme Jussilassa, josta on matkaa Ruutanan keskustaan. Lapsemme ovat tottuneet liikkumaan omatoimisesti polkupyörällä, kertoo Mirva Virtanen.

Aikuisista moni arvostaa Ruutanan monipuolisia maastoja, joissa kelpaa ladata akkujaan omassa rauhassa ja luonnosta nauttien.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.