Ruutanassa odotetaan joulua yhteisellä pihajoulukalenterilla – mukana ruutanalaisia, paikallisia yrityksiä ja muita toimijoita

0
Ohikulkija saattoi erehtyä luulemaan Elisa Paanasen pukkia aidoksi. Joulupukilla on Paanasen aamutakki ja tämän miehen pilkkihaalari ja saappaat. Pukki paljastui viidennestä luukusta.

Ruutanassa virittäydytään jouluun Iskelän omakotiyhdistyksen ideoimalla pihajoulukalenterilla. Sen luukut sijaitsevat ympäri Ruutanaa.

Kalenteria alueelle puuhannut Iskelän omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Karin Saarinen kertoo, että ideaa esitti eräs yhdistyksen johtokunnan jäsen, joka oli huomannut jossain samalla ajatuksella toteutetun kalenterin.

– Kalenterimme löytyy Facebookista tapahtumanimellä Ruutanan pihajoulukalenteri 2019. Sivulle tulee aina edeltävänä iltana julkaisu seuraavasta luukusta, Saarinen kertoo.

Sivulle julkaistaan jäkikäteen kuvia luukuista, jotta niitä pääsee ihailemaan, ellei kerkiä paikan päälle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Johanna Lehtimäki teki tyttäriensa kanssa joulukalenteriluukun pihatien maitolaiturille. Joulukalenterin luukussa penet eläimet ovat kokoontuneet minikuusen ympärille.

Joulukalenterissa on mukana ruutanalaisia, siellä toimivia yrityksiä, molemmat päiväkodit ja yksityisiä perhepäiväkoteja sekä koulun vanhempainyhdistys. Saarisen mukaan paikalliset lähtivät kalenteritalkoisiin innokkaasti mukaan.

– Ensimmäisen päivän luukusta innostui moni. Silloin oli kuitenkin Ruutanan koululla myyjäiset, joten järjestelimme luukun koulun vanheimpanyhdistykselle, ja sitä pääsi katsomaan myyjäisten yhteydessä.

Sisällön ja sijainnin voi päättää itse

Adventtikalenterin sisällön suhteen on annettu melko vapaat kädet. Luukku voi löytyä pihalta, ikkunasta tai sisältä ja olla vaikkapa kaunis asetelma tai jokin tehtävä. Esimerkiksi yksityisen perhepäiväkoti Murulan kolmannen päivän luukussa riippuneeseen joulusukkaan sai jättää jouluiset terveiset.

– Kunhan luukun jostain tunnistaa joulukalenteriluukuksi, Saarinen evästää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Yksityisen perhepäiväkoti Murulan luukussa riippui sukka, jonne sai jättää jouluisia terveisiä. Perhepäiväkoti toteutti kolmannen päivän luukun.
Kuva: Mirva Virtanen

Johanna Lehtimäki rakensi tyttärineen yhdeksännen päivän luukun pihatiensä maitolaiturille metsän eläimistä, maitotongista ja jouluvaloista.

Lehtimäki ompeli eläinhahmojen tonttulakit vanhasta punaisesta t-paidasta. Eläimet hän asetteli olkikoristeilla kaunistetun minikuusen ympärille.

– Pihajoulukalenteri oli mielestäni hauska idea. Olen ihan joulukalentereihin hurahtanut. Niitä löytyy meiltä monta, hän kertoo huvittuneena.

Joulupukki puketui pilkkihaalariin

Myös Hyvinvointi Elisan yrittäjä Elisa Paananen tunnustautuu jouluihmiseksi. Tänä vuonna hän itse availee kosmetiikkakalenterin luukkuja.

Asuinalueen yhteiseen adventtikalenteriin hän halusi osallistua ilman muuta.

– On tosi kiva, että se jaksettiin järjestää. Olemme asuneet Ruutanassa kaksi vuotta. Tällaiset jutut lisäävät yhteisöllisyyttä.

Viime torstain luukusta vastannut Paananen kokosi kotipihalleen aidon näköisen joulupukin. Pukin edessä oli metalliruukku, jossa paloi iso tervapata.

– Pukilla on miehen saappaat ja pilkkihaalarit, joiden sisässä on tyynyjä ja päällä minun kylpytakkini. Partana on valkoinen Suomi-peruukki, hän selittää hymyillen.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.